În căutarea extratereştrilor.Decizia istorică luată de cercetătorii METI

Data: 27/12/2016 | Autor: .

În căutarea extratereştrilor. Decizia istorică luată de cercetătorii METI

După 30 de ani petrecuţi, în zadar, pe urmele extratereştrilor, cercetătorii sunt decişi să treacă la o nouă etapă în descifrarea misterelor Universului. Astronomii de la METI (Messaging Extra Terrestrial Intelligence) din San Francisco au anunţat că vor pune în practică o nouă metodă pentru a afla dacă există şi alte forme de viaţă în spaţiu, relatează GadgetReport.ro

Douglas Vakoch, preşedintele METI şi fost membru al SETI (Centrul Internaţional pentru Căutarea Vieţii Extraterestre), a anunţat că startup-ul pe care îl conduce va renunţa să mai asculte semnalele din spaţiu în speranţa că vor primi un mesaj extraterestru.

Cum până acum n-au avut succes,  experţii sunt decişi să schimbe foaia şi să treacă la trimiterea de mesaje în Univers. Ei speră că, astfel, o civilizaţie extraterestră le va intercepta şi va intra în contact cu omenirea, relatează BGR.

Ţinta cercetătorilor de la METI o reprezintă galaxia Proxima Centauri, acolo unde există o planetă care ar putea avea condiţiile necesare vieţii.

Experţii METI vor să trimită un mesaj, însă nu au stabilit exact ce va conţine acesta şi sub ce formă va fi trimis, în aşa fel încât să fie înţeles de eventualele civilizaţii extraterestre.

Interesant este că şi SETI are un plan similar. Proiectul, intitulat Active SETI, are drept ţintă trimiterea de mesaje audio şi video în spaţiu, în speranţa că vor fi captate de extratereştrii.

Experţii spun că ar trebui transmise extratereştrilor cât mai multe informaţii, astfel încât aceştia să poată învăţa despre rasa umană şi astfel primul contact să fie unul fără incidente.

Cercetătorii Universităţii din Oxford afirmă, astfel, că trebuie să fim atenţi la ce informaţii trimitem în spaţiu, pentru a nu le transmite din greşeală un virus.

MESAJE ÎN SPAŢIU

Nu este prima dată când cercetătorii vor să transmită mesaje în spaţiu. În 1999, ruşi au folosit telescopul Yevpatoria, din Peninsula Crimeea, pentru a face acest lucru.

În 2008, NASA a transmis în Cosmos un cântec al trupei The Beatles, intitulat „Across the Universe”, către steaua polară, aflată la o distanţă de 430 de ani-lumină.

EXTRATEREŞTRII ŞTIU DE NOI?

GadgetReport.ro relata, recent, că planurile METI si SETI de a trimite mesaje în spaţiu a fost criticat de foarte mulţi savanţi, printre care şi celebrul cercetător Stephen Hawking, care crede că trimiterea de mesaje în spaţiu ar putea atrage riscuri majore pentru Pământ.

Nu este exclus, a spus Hawkins, să devenim victimele unei potenţiale civilizaţii extraterestre.

„O vizită extraterestră ar fi acelaşi lucru cu sosirea lui Columbus în America, întâmplare nu prea fericită pentru nativii americani”, a declarat acesta.

Un cercetător de la SETI, Jill Tarter, a afirmat însă că temerile sunt nejustificate, dând drept exemplu chiar evoluţia umană care, treptat, a înlocuit războiul cu pacea.

„Civilizaţiile extraterestre au înţeles, probabil, că războiul nu este o soluţie, astfel că, dacă vom intra în contact cu extratereştrii, va fi o experienţă paşnică, nicidecum agresivă”, a declarat Jill Tarter, potrivit Business Insider.

Seth Shostak, directorul SETI, declara, în 2015, cu ocazia Festivalului Britanic de Ştiinţă, că extratereştrii ar fi conştienţi de existenţa oamenilor pe Pământ, datorită transmisiunilor TV şi a altor semnale prin radar, şi că trebuie să ne aşteptăm la o vizită a acestora în orice moment.

„Se poate ca extratereştrii să aştepte din partea planetei Pământ un semnal, respectând legile de contact între civilizaţiile galactice.”, mai afirma acesta.

Experţii au ajuns la concluzia că în univers ar putea fi cel puţin 3000 de civilizaţii extraterestre. Şansele de a cunoaşte vreuna dintre ele sunt extrem de mici, având în vedere distanţele de cel puţin 1.000 de ani lumină dintre ele.