Universitatea din Queensland: Călătoria în timp este teoretic posibilă

Cercetătorii de la Universitatea din Queensland lansează o ipoteză tulburătoare: călătoria în timp este teoretic posibilă, fără ca trecutul să poată fi schimbat. Lucrarea acestora, publicată în revista Classical and Quantum Gravity, sugerează că, potrivit regulilor fizicii teoretice, orice ai încerca să schimbi în trecut ar fi corectat de evenimentele ulterioare.

Potrivit Business Insider, care citează această lucrare științifică, cercetătorii au considerat călătoria în timp teoretic posibilă de când Einstein a formulat teoria relativității.

Calculele lui Einstein sugerează că este posibil ca un obiect din universul nostru să călătorească prin spațiu și timp într-o direcție circulară, ajungând în cele din urmă într-un punct al călătoriei sale unde a fost înainte – o cale numită curbă închisă, asemănătoare timpului.

Cu toate acestea, fizicienii continuă să se lupte cu scenarii în care călătorii în timp modifică evenimentele care s-au întâmplat deja.

Calatoria cu viteza luminii, mai aproape de realitate

MAȘINA TIMPULUI

Imaginați-vă că ați putea să urcați într-o mașină a timpului, să apăsați un buton și să călătoriți înapoi în 2019, înainte că noul coronavirus să treacă de la animal la om.

Ce se întâmplă dacă ai putea găsi și izola pacientul zero înainte ca acesta să se infecteze? Teoretic, pandemia nu s-ar întâmpla. Fizicienii susțin, însă, altceva.

De zeci de ani, fizicienii au studiat și dezbătut versiuni ale acestui paradox: Dacă am putea călători înapoi în timp și am schimba trecutul, ce s-ar întâmpla cu viitorul?

Un nou studiu oferă un potențial răspuns: nimic.

PARADOXUL BUNICULUI

„Evenimentele se reajustează în jurul oricărui lucru care ar putea provoca un paradox, deci paradoxul nu se întâmplă”, a declarat Germain Tobar, autorul studiului și student la Universitatea din Queensland.

Cel mai faimos exemplu este cunoscut sub numele de „paradoxul bunicului”: Să spunem că un călător în timp se întoarce în trecut și ucide o versiune mai tânără a bunicului său. Bunicul atunci nu ar avea copii, ștergându-i pe părinții călătorului în timp și, bineînțeles, și pe călătorul în timp. Dar atunci cine l-ar ucide pe bunic?

Pentru a aborda paradoxul, Tobar și supervizorul său, dr. Fabio Costa, au folosit „modelul cu bilă de biliard”.

Aceștia și-au imaginat o serie de bile de biliard care se ciocnesc pe o masă de biliard circulară, ca o curbă închisă, asemănătoare timpului.

Cercetătorii au calculat că, indiferent dacă traiectoria unei bile este modificată la un moment dat în călătoria sa, interacțiunile viitoare cu alte bile îi pot corecta drumul, iar bila va reveni în aceeași poziție și cu aceeași viteză pe care ar fi avut-o dacă nu ar fi intervenit nimeni.

Aplicat „paradoxului bunicului” acest lucru ar însemna că ceva ar interveni întotdeauna în calea încercării tale de a-ți ucide bunicul.

Înapoi la exemplul coronavirus. Să presupunem că trebuia să călătorești înapoi în 2019 și să izolezi pacientul zero. Conform teoriei lui Tobar, pandemia ar avea loc cumva.

Cei doi cercetători care au realizat studiul spun că, deși modelul este prea simplu pentru a reprezenta întreaga gamă de cauze și efecte din universul nostru, este un bun punct de plecare pentru viitorii fizicieni.

Călătoria în timp, posibilă? Un experiment incredibil derulat la CERN

Cercetătorii de la Acceleratorul de Particule CERN din Geneva au realizat un experiment in cadrul caruia au obtinut o serie de particule microscopice a caror viteza de deplasare a depasit viteza luminii. Expertii spun ca experimentul demonstreaza  ca, odata perfectionata tehnologia, aceasta ar putea permite calatoriile in timp.

In cadrul experimentului cu nume de cod Opera, o unda de neutrini a parcurs distanta de 732 de kilometri de la CERN, Geneva, pana intr-un laborator subteran din Gran Sasso, Italia in doar 2,3 milisecunde. Fizicianul Antonio Ereditato a declarat ca au fost efectuate peste 15.000 de teste si ca toate au aratat ca viteza luminii poate fi depasita.

Experimentul vine sa dea peste cap toate teoriile fizicii moderne, inclusiv teoria relativitatii a lui Albert Einstein, care se bazeaza pe ideea ca nimic nu poate depasi viteza luminii.

Potrivit expertilor, daca particulele pot atinge o viteza superioara celei a luminii, ar insemna ca ar putea ajunge la destinatie chiar inainte de a fi emise, ceea ce inseamna ca ele au calatorit in timp.

“Visul meu este ca un alt experiment, independent de al nostru, sa descopere acelasi lucru. Atunci voi fi linistit. Acum noi nu afirmam nimic, vrem doar sa fim ajutati de comunitatea stiintifica, pentru a putea intelege rezultatul nebunesc al testului nostru, pentru ca este chiar un rezultat nebunesc. Iar consecintele pot fi extraordinare”, a declarat acesta.

„Nu sustinem nimic deocamdata, vrem doar ajutorul comunitatii mondiale de fizicieni pentru a intelege rezultatele noastre nebune – pentru ca e o nebunie ce se intampla”, a mai spus Ereditato.