Descoperire arheologică în Egipt. 59 de sarcofage în stare perfectă,  îngropate în urmă cu peste 2.500 de ani

Data: 4/10/2020 | Autor: .

Arheologii egipteni au anunțat o descoperire cu adevărat remarcabilă. 59 de sarcofage, aflate în stare perfectă, au fost descoperite într-o necropolă din Saqqara, la 25 km sud de piramidele din platoul de la Giza. Cele mai multe datează de acum 2500 de ani.

Descoperirea a fost făcută în apropierea celebrei piramide în trepte a lui Djoser, construită în urmă cu 4.700 de ani, prima din era faraonică.

Khaled El-Enany, ministrul egiptean al turismului şi al antichităţilor, a declarat că sarcofagele conţin rămăşiţe ale unor responsabili politici de rang înalt, preoţi şi alte personalităţi.

„În urmă cu aproape trei săptămâni, noi am găsit 13 sarcofage sigilate şi intacte, iar săptămâna următoare, am anunţat că am descoperit alte 14”, a amintit Khaled El-Enany, ministrul egiptean al turismului şi al antichităţilor. „Anunţăm astăzi că 59 de sarcofage (în total) au fost retrase din gropile funerare”, a declarat Khaled El-Enany.

Arheologii au deschis,  în fața massmedia, unul dintre sarcofagele acoperite cu desene complexe în culori vii, precum şi cu hieroglife.

Misterele Egiptului. 10 informații interesante despre uimitoarea civilizație antică

„Consider că este începutul unei mari descoperiri”, a declarat ministrul egiptean al turismului şi al antichităţilor. ,,Mai sunt multe alte sarcofage de scos la lumină, cele mai multe datând din a 26-a Dinastie a Egiptului antic, în jurul secolelor VI-VII î.H’’.

Pe lângă sarcofage, arheologii au descoperit câteva zeci de statui,printre care și o figurină din bronz a zeului florii de lotus, Nefertum.

Misterul orașului scufundat din Yonaguni. E mai vechi decât piramidele din Egipt

Sarcofagele urmează a fi expuse la Marele Muzeu (Egipten Grand Egyptian Museum /GEM/), într-o sală din faţa celei care urmează să primească 33 de sarcofage sigilate ale unor preoţi din a 22-a Dinastie, descoperite în 2019 la Luxor, în sudul Egiptului.

Inaugurarea muzeului era inițial prevăzută pentru sfârşitul anului 2020, dar a fost amânată pentru 2021.

Egiptul îl contrazice pe Musk. Piramidele nu au fost construite de extratereștri