Dacia D6 Estafette. Cum arăta cea mai rară Dacie din istorie

Dacia, cea mai cunoscută marcă românească, a trecut, de-a lungul istoriei sale, prin schimbări fundamentale. De la Dacia 1100 la Logan 3 – noul sedan care va debuta oficial săptămâna viitoare, compania a dezvoltat zeci de modele de automobile și utilitare, unele rămase însă la nivelul de prototip, altele produse doar în câteva exemplare. Printre cele mai rare modele produse vreodată de Dacia se află și Dacia D6 Estafette.

Povestea Dacia D6 Estafette a început în anii ‘70 când, pe lângă licența pentru Renault 8 (model pe baza căruia a fost produsă Dacia 1100), Renault a oferit și drepturile pentru modelul de autoutilitară Renault Estafette, o mașină cu adevărat legendară în Franța.

Pe baza acesteia, la Dacia a început, în 1975, producția modelului Dacia D6 Estafette. Mașinile arătau aproape identic cu modelul francez, singurul element vizual diferit fiind prezența siglei Dacia.

La interior, însă, cele mai multe componente erau produse în România, de la frâne la puntea spate, tapițeria și chiar anvelope. Singurele subansamble aduse din Franța erau pompa de apă și carcasa filtrului de aer.

Dacia D6 Estafette era dotată cu motorul de pe Dacia 1300 și, spun cei care au condus-o, era foarte fiabilă și consuma puțin carburant.

Dacia a construit acest model aproape patru ani, timp în care au ieșit de pe liniile de fabricație 642 de unități.

 

Din motive necunoscute, producția s-a oprit brusc, în 1978. Potrivit zvonurilor, autorul moral ar fi fost Elena Ceaușescu, căreia mașina i s-ar fi părut urâtă și care ar fi decis interzicerea producției.

 

Prototipurile secrete ale Dacia

GadgetReport.ro va prezenta, recent, un amplu material despre alte masini produse de Dacia si care, in cele mai multe cazuri, au ramas la nivel de prototip.

Proiectul legendarei Dacia MD87. Povestea din spatele Ferrari-ului românesc

Dacia D33

Dacia D33, probabil cel mai spectaculos prototip din istoria companiei, a fost realizat de cunoscutul carosier italian Idea Torino, în 1997, la comanda Dacia.

Modelul urma să reprezinte noua linie de design a constructorului român, o mașină mai elegantă și, bineînțeles, mai modernă. Din motive necunoscute, probabil legate de criza economică majoră în care se afla România în acei ani, mașina n-a trecut de nivelul de prototip. Unicul exemplar zace acum intr-un hambar de la Mioveni.

Dacia MD87

Un alt model interesant, cu un look spectaculos, a fost Dacia MD87, o mașină sport dezvoltată pentru competițiile de raliuri. Inspirată de celebra Toyota MR2, mașina a fost produsă în numai două exemplare, unul cu faruri escamontabile, care ies din caroserie, și o alta cu faruri normale, de Dacia 1310.

,,Bolidul’’ Dacia beneficia de un motor central și avea tracțiune spate. Rămâne un mister de ce această mașină nu a trecut de la prototip la producția de serie, măcar pentru cei pasionați de sporturile cu motor.

 

Dacia Brasovia

Un model sportiv, care a devenit în cele din urmă realitate, a fost celebra Dacia Brasovia, un concept dezvoltat în 1980 la uzina din Brașov.

Pe baza conceptului, uzina de la Mioveni a lansat, ulterior, modelul Dacia Sport, una dintre cele mai cool mașini din perioada comunistă. Să ai o Dacie în două portiere, cu plafonul teșit și motor preparat, era o chestie rezervată ,,băieților deștepți’’ din acele vremuri, tovarăși cu legături serioase în partid sau în Securitate.

Dacia Extase

Dacia Extase a fost un alt prototip interesant construit la uzina din Mioveni. Modelul, care încerca să revitalizeze platforma 1310, împrumuta liniile de design și o serie de tehnologii occidentale.

Conceptul a suscitat, la vremea respectivă, multe dezbateri, fiind pe punctul de a intra în producție. În cele din urmă, Dacia a construit numai 5 exemplare, între 1992-1994.

Mașina nu a ajuns să fie produsă în serie din cauza problemelor cu piesele, furnizorii Dacia nereușind, la vremea respectivă, să acopere necesarul de piese noi pentru acest model.

Dacia Deceneu

Un alt prototip cu un nume cel puțin interesant a fost Dacia Deceneu. Dezvoltat în anii ’80, acesta suprapunea o caroserie de Dacia Break pe un șasiu de Aro 240.

Mașina a fost produsă într-un singur exemplar, testat de Nicolae Ceaușescu. Acesta a anulat proiectul pentru că, desi părea o mașină foarte bună pentru terenurile accidentate, dictatorul prefera ARO și se gândea că o Dacie 4X4 ar fi afectat producția de la Câmpulung.

Alții spun că motivul anulării proiectului ar fi fost unul cel puțin bizar – Ceaușescu nu putea să stea în noua mașină cu căciula de astrahan în cap, așa cum o făcea în Aro.

Solenza MCV

Dacia a incercat, după Revoluție, să dezvolte și o Solenza MCV. A construit un prototip, l-a testat, însă până la urmă nu l-a mai transpus în producție. Spațiul din spate nu era atât de mare pe cât se spera, iar mașina arăta destul de bizar, parcă ar fi avut o cocoașă.

Dacia Nova Van

Un alt prototip construit pe ideea de MCV s-a dorit a fi Dacia Nova Van. O mașină pe care proiectanții o vedeau ca având șase locuri și un spațiu mai mare în interior.

În fapt, prototipul, era o Dacia Nova mai înaltă și mai lungă. La cât de ciudat arăta, este de înțeles de ce nu a ajuns în producția de serie.

Dacia Logan hatchback

Dacia Logan hatchback a fost mai mult decât un simplu prototip. Bazat pe primul Logan, modelul a fost construit pe ideea că va oferi un acces mai ușor la portbagaj. Hatchback-ul era gândit, în primul rând, pentru exportul în țările din America de Sud și în India. În cele din urmă, Dacia a renunțat la acest model, pentru că a lansat în producție Sandero.

Dacia 1306

Vă mai aduceți aminte de prototipul Loganului cu benă? Nu era o idee nouă. Încă din anii ’80, Dacia avea de gând să lanseze un astfel de model.

Botezată Dacia 1306, mașina era construită pe baza caroseriei de break, modificată pentru a putea îngloba o benă. În cele din urmă au fost construite numai 5 exemplare.

Dacia Grand Sandero

Un alt model de scară largă a fost  Dacia Grand Sandero. Dacia a încercat să restilizeze modelul Logan MVC printr-un artificiu de design. A schimbat grila lui Logan MCV cu cea a unui Sandero. În cele din urmă, mașina a rămas la stadiul de prototip.

Dacia Duster Pickup

Un alt prototip interesant este Dacia Duster Pick-up. Mașina are numai puțin de șase roți, iar Dacia a gândit-o pentru teren accidentat. Având doar tracțiune față, modelul a rămas, din păcate, doar un exercitiu de design.