Cum alegi monitorul potrivit? Un tutorial realizat de experţii Philips

Data: 4/09/2017 | Autor: .

Cum alegi monitorul potrivit? Un tutorial realizat de experţii Philips

Ce caracteristici trebuie să iei în calcul atunci când vrei să îţi cumperi un monitor performant? Având o multitudine de dimensiuni, rezoluții, formate de imagine, tehnologii ale panel-urilor și suport pentru culori, este destul de dificil să alegi cel mai potrivit monitor.Experţii de la MMD, partener licențiat de brand pentru monitoarele Philips, au realizat un tutorial care ne poate ajuta la o selecţie mai bună.

PLAT SAU CURBAT. CE ECRAN ALEGI?

Plat sau curbat? Alegerea monitorului depinde de preferințele personale ale fiecăruia. Cele mai noi monitoare curbate înfășoară spațiul ecranului  în jurul liniei de vizibilitate a utilizatorului.

Un monitor curbat este capabil să creeze o percepție sporită a adâncimii cu distorsiuni minime ale imaginii.

Cu toate acestea, unii utilizatori raportează o preferință pentru ecranele plate pentru crearea (mai mult decât vizualizarea) de conținut, deoarece orice distorsionare a imaginii, chiar și minimală, este nedorită. În funcție de spațiul de lucru (și de buget), o idee bună ar fi o configurație duală: un ecran plat și unul curbat.

DIMENSIUNEA MONITORULUI ŞI FORMATUL IMAGINII

Un ecran sub 27” nu furnizează spațiul de care ai avea nevoie, dacă îţi doreşti să faci mai mult lucruri deodată.

32” sau chiar 40” sunt dimensiuni potrivite ale ecranului, spun experţii.

În plus, un format al imaginii de 16:9 oferă un spațiu orizontal optim, precum și un spațiu relativ mai înalt, comparativ, spre exemplu, cu formatul 21:9.

Acest lucru înseamnă că necesită mai puțină mișcare a gâtului și a ochilor pentru o imagine de ansamblu mai bună și poate să se potrivească în mod proporțional cu dimensiunile standard de tipărire.

Este opțiunea Full HD suficientă sau ar trebui să alegem Quad HD sau chiar 4K?

Monitoarele QHD au o rezoluție de 2560 x 1440 pixeli, spre deosebire de Full HD cu rezoluție de 1920 x 1080 pixeli.

Cu cât ecranul este mai mare, cu atât mai mare ar trebui să fie rezoluția.

Un ecran 4K oferă o rezoluție mai mare, de 3840 x 2160 pixeli, ceea ce îl face ideal pentru a obține un zoom complex în zonele cu detalii fine. Cu mai mulți pixeli împachetați în fiecare inch pătrat de pe ecran, pixelii individuali rămân imperceptibili chiar și la nivelul zoomului foarte apropiat.

CALITATEA CULORILOR

Fidelitatea culorilor de pe ecran trebuie să fie cât mai apropiată de cea regăsită pe alte dispozitive (precum imprimantele). De aceea, reprezentarea cât mai exactă a culorii este importantă.

Cele 16,7 milioane de culori care pot fi reproduse, în mod obișnuit, pe un ecran standard nu sunt suficiente pentru grafica profesională și aplicațiile foto. Un monitor bun pentru acest gen de acțiuni necesită atât o gamă largă de culori, cât și o calibrare excelentă. Iată câțiva termeni pe care îi veți întâlni:

a. Spațiul de culoare sRGB este cel minim;
b. Adobe RGB este o gamă mai largă decât sRGB și este standardul de facto în industrie. Un ecran profesionist trebuie să fie capabil să reproducă cu exactitate cel puțin 90% (preferabil, mai mult) dintre culorile din acest spațiu;
c. Un alt standard comun al spațiului de culoare este gama NTSC – 72% NTSC = 99% sRGB. Prin urmare, un ecran care reproduce mai mult decât standardul NTSC de 72% va oferi culori mai vii și mai realiste. Majoritatea noilor monitoare Philips, spre exemplu, sunt echipate cu tehnologii care le permit să livreze între 85% NTSC (122,9% sRGB) și 104% NTSC (130% sRGB).

TEHNOLOGIA MONITORULUI

Există două tehnologii optime: AV (alinierea pe vertical) și IPS (comutare în plan). Ambele oferă unghiuri similare de vizualizare, de 178 grade, ceea ce face posibilă vizualizarea imaginii din aproape orice unghi. Există o diferență de precizie a culorilor și a consistenței luminozității, care sunt ușor mai mari în panourile IPS.

Totuși, într-o mulțime de monitoare noi cu panouri AV, acest lucru este bine compensat prin tehnologii speciale de îmbunătățire a culorilor, spre exemplu prin tehnologia Ultra Wide-Color de la modelele Philips, care oferă o precizie a culorii la un nivel excelent. Mai mult, panourile AV prezintă un negru mai intens și un contrast mai bun decât panourile IPS și tind să aibă un consum redus de energie.