Cum sa alegi un vin bun. Eticheta, culoarea şi conţinutul de alcool

Data: 22/01/2016 | Autor: .

Cum sa alegi un vin bun. Eticheta, culoarea şi conţinutul de alcool

Ai intrat într-un magazin şi vrei să îţi cumperi o sticlă de vin. Ai în faţă zeci de sticle din soiuri diferite, cu etichete strălucitoare, cu preţuri pe măsură. Cum sa alegi un vin bun, ce diferenţă există între un Merlot din 2010 şi altul din 2015. De ce este important gradul de alcool? GadgetReport.ro te învaţă cum să alegi un vin de calitate.

Un vin de calitate este cel care are indicat pe etichetă denumirea, podgoria si soiul de strugure. Vinurile franţuzeşti, de exemplu, au pe etichetă sistemul AOC (Apellation d’origine contrôleé), o garanţie ca ceea ce scrie pe eticheta, chiar se afla in sticlă.

Alte vinuri din străinătate, în special cele din America de Sud, au pe etichetă denumirea soiului de strugure şi numele vinului. Şi multe dintre vinurile de la noi au început să menţioneze aceste aspecte. Sunt importante şi e bine să le iei în seamă atunci când te întrebi cum să alegi un vin de calitate. Cu cât este mai vechi, cu atât un vin, teoretic, este mai de calitate.

Cum sa alegi un vin bun? Contează anul recoltei sau îmbutelierii, dacă este menţionat pe etichet. Anul recoltei, numit “millésime” în franceză, este un detaliu foarte important in cazul vinurilor de calitate. În general, căutaţi să cumpăraţi vinuri mai vechi de 4 ani.

Mai trebuie să vă uitaţi şi la conţinutul de alcool. Vinurile de masă, pe care le beţi împreună cu o mâncare obişnuită, au între 8,5 şi 9,5%. Cele de calitate superioară au peste 10% alcool. Asta în privinţa vinurilor franţuzeşti, considerate a fi cele mai corecte din lume.

Legat de vinurile româneşti, vă recomandăm să alegeţi unul care să aibă o concentraţie alcoolică de minim 11% in cazul vinului alb si de 12% in cazul vinului rosu. Atenţie la vinurile de peste 14-15%. Acestea sunt destul de tari şi vă pot provoca probleme stomacale.

Cum sa alegi un vin bun? Cumpără vinul numai din locurile special amenajate. Vinurile ţinute la cald îşi pierd calităţile. La fel şi cele care stau prea mult în lumină.

Un alt sfat este ca atunci când mergeţi să cumpăraţi o sticlă de vin, să o întoarceţi cu fundul în sus. Dacă lasă depuneri, nu o cumpăraţi. De asemenea, agitaţi-o puţin şi observaţi urmele lăsate pe gâtul sticlei. Cele mai bune vinuri, consistente, lasă o urmă cât mai pregnantă.

Nu în ultimul rând, citiţi cu atenţie eticheta şi evitaţi vinurile foarte ieftine. Veţi observa, cu siguranţă, că multe dintre sticlele care arată bine la prima vedere, conţin vinuri făcute din prafuri, din aşa-numita esenţă de vin. Nu cumpăraţi aceste produse.