Cutremur la varful BlackBerry. Cei doi CEO si-au dat demisia

Data: 23/01/2012 | Autor: .

Jim Balsillie si Mike Lazaridis (foto), oamenii care au fondat compania Research in Motion si au inventat smartphone-urile BlackBerry, si-au dat demisia din functiile de co-CEO detinute in cadrul companiei, relateaza cotidianul britanic The Telegraph.

Noul CEO si presedinte al companiei va fi Thorsten Heins, un executiv german putin cunoscut pana in prezent.

Dupa un succes fulminant la inceputul anilor 2000, terminalele BlackBerry au intrat intr-un con de umbra in ultimii ani, nereusind sa tina pasul cu smartphone-urile lansate de Apple sau de producatorii ce folosesc platforma Android.

Drept urmare, actiunile RIM au pierdut 75% din valoare doar in cursul anului 2011, iar capitalizarea sa bursiera este in prezent cu 70 de miliarde de dolari mai mica decat nivelul maxim atins in 2008.

Smartphone-urile BlackBerry aveau o cota de piata de 16,6% in Statele Unite in trimestrul incheiat in noiembrie 2011, cu mult mai mica decat a celor echipate cu sistemul de operare Androi (50%) sau a iPhone-urilor (28,7%).

Nici tabletele BlackBerry PlayBook nu s-au bucurat de un succes notabil. Din aceasta cauza, compania a fost nevoita sa o ieftineasca cu 200 de dolari, pana la pretul de 200 de dolari.

Lazardis va deveni vicepresedinte al board-ului RIM, iar Basillie va ramane simplu membru.