Dacia Spring, prezentată oficial. Va avea succes primul model electric românesc?

Data: 15/10/2020 | Autor: .

Grupul Renault a prezentat miercuri primul model electric al Dacia. Masina, care ar urma să  coste între 15.000 și 20.000 Euro cu tot cu TVA și fără subvenții, va ajunge în showroom-uri în 2021. Francezii nu au anunțat încă prețul oficial însă dacă luăm în calcul subvențiile, s-ar putea să o vedem pe la 12.000-13.000 de euro.

 

Dacia Spring Electric este, în fapt, un copy-paste după modelul chinezesc Renault City K-ZE.

Iar prezentarea făcută în conferința online de la Paris vine să confirme cât de ,,compactă’’ va fi Dacia Spring. O mașină micuță, de 3,73 m, ce ne-a dus cu gândul la clasicul Fiat 500 și la Renault Twingo, care își va găsi destul de ușor un loc de parcare în București.

Vor cumpăra însă românii această mașină, având în vedere dimensiunile reduse și portbagajul de 300 l? Pentru cei obișnuiți cu încăpătorul Logan, probabil că mașina nu va fi atractivă. Pentru tineri, pentru cei care o vor folosi doar pentru deplasarea la serviciu, Dacia Spring ar putea fi o soluție.

Toate detaliile masinii le aflati din acest LINK oficial.

Cert este că mașina are o autonomie scăzută, de până la 225 de kilometri (baterie 26,8 kW), în ciclul WLTP, declarată de producător. Iarna, probabil, din cauza frigului, autonomia va scădea cu până la 30%, fenomen înregistrat la mai toate mașinile electrice din prezent.

Vestea bună este că bateria poate fi încărcată acasă (la 220 V), precum și la stațiile publice și private de putere mai mare ( încărcare cu o putere de până la 6,6 kW AC (curent alternativ), respectiv până la 30 kW DC (curent continuu).

Francezii spun că mașina se va încărca destul de rapid. Va avea nevoie de mai puțin de o oră pentru a recupera 80% din capacitate (reîncărcare rapidă), la o stație de 30 kW DC (curent continuu), și sub 5 ore pentru a ajunge la 100% la un wall-box de 7,4 kW.

La o priză domestică de 2,3 kW, încărcarea de la 0% la 100% va dura 14 ore, iar la un wall-box de 3,7 kW sub 8 ore și 30 de minute.

Dacia Spring va fi alimentată de un motor electric de 45 de cai putere/ 33 W și o baterie Litiu-ion de 26,8 kwh. Dincolo de autonomia de 225 de kilometri, mașina va atinge viteza maximă de 125 km/oră sau 100 km/h în modul ECO.  E mult, e puțin? Gândiți-vă că mașina a fost gândită special pentru oraș, acolo unde, cel puțin în București, dacă depășești 70 km/oră trebuie să fii fericit.

Dacia afirma, de altfel, că „Dacia Spring va deveni vehiculul ideal pentru utilizarea de zi cu zi”.

De altfel, Dacia Spring dispune de 4 locuri și, foarte interesant, a fost prezentată și o versiune cargo, fără banchetă spate, care asigură un volum transportabil de 800 litri, în limita a 325 kg. Această versiune, Dacia Spring Cargo, este ideală pentru livrări urbane.

La interior, Dacia Spring va avea același bord și același materiale ca și modelul chinezesc Renault City K-ZE. Nu și aceleași dotări.

Cum chinezii sunt focusați pe tehnologie, mașina se vinde acolo, în funcție de versiune, cu navigație pe ecranul tactil, conectivitate 4G, recunoaștere vocală, cameră cu vedere din spate. Probabil multe dintre aceste dotări nu vor ajunge pe noua Dacia Spring, din motive de cost. Un lucru este sigur, că mașina va include un alt tip de încărcător, potrivit cu prizele europene (Combo).

Dacia Spring (numele de cod BBG) va fi produsă în China în uzina Shiyan de către eGT New Energy, o asociere creată în 2017 de Alianța Renault-Mitsubishi-Nissan și DongFeng.  Acolo se produc Renault City K-ZE și alte modele pentru mărcile Nissan și DongFeng (Fengxing, Venucia, etc.).

Dacia Spring va debuta în primăvara lui 2021 prin serviciul de car sharing ZITY (380.000 utilizatori), iar în toamna lui 2021 va putea fi cumpărată și de persoane fizice.

Va fi interesant de văzut cum se va descurca Dacia cu taxele vamale, în condițiile în care mașina nu va fi produsă, cel puțin în prima fază, în Uniunea Europeană.