Dacia Spring, primele imagini video. Va avea succes mica mașină electrică ,,made in China’’?

Data: 13/03/2020 | Autor: .

Jurnaliștii de la site-ul francez Largus prezintă primele imagini video cu noul model Dacia Spring Electric, prima mașină electrică Dacia care, surpriză, va fi construită în China, cel puțin în prima fază. Autoturismul, un copy-paste după modelul chinezesc Renault City K-ZE, seamănă, din punct de vedere al dimensiunilor, cu clasicul Fiat 500. Tu ai cumpăra o astfel de mașină?

Dacia a prezentat, recent, primele fotografii cu Dacia Spring. Dincolo de pozele care au oferit o perspectivă relativă legată de dimensiunile mașinii, abia odată cu materialul video lansat de jurnaliștii francezi am realizat cât de ,,compactă’’ va fi Dacia Spring. O mașină micuță, de 3,73 m, ce ne-a dus cu gândul la clasicul Fiat 500 și la Renault Twingo, care își va găsi destul de ușor un loc de parcare în București.

Vor cumpăra însă românii această mașină, având în vedere dimensiunile reduse și portbagajul de 300 l? Pentru cei obișnuiți cu încăpătorul Logan, probabil că mașina nu va fi atractivă. Pentru tineri, pentru cei care o vor folosi doar pentru deplasarea la serviciu, Dacia Spring ar putea fi o soluție.

Asta mai cu seamă că mașina are o autonomie scăzută, de până la 200 de kilometri, în ciclul WLTP, declarată de producător. Iarna, probabil, din cauza frigului, autonomia va scădea cu până la 30%, fenomen înregistrat la mai toate mașinile electrice din prezent.

În rest, din prezentarea jurnaliștilor francezi, am aflat lucrurile pe care le știam deja. Că mașina este doar un prototip și că modelul de serie este posibil să difere în unele aspecte. Sigur este că vor rămâne pe modelul de serie noile faruri cu LED în forma literei Y, pe care le vom vedea din toamnă și pe Sandero 3.

DACIA SPRING, VITEZĂ MAXIMĂ – 105 KM/ORĂ

Dacia Spring va fi alimentată de un motor electric de 45 de cai putere și o baterie Litiu-ion de 26,8 kwh. Dincolo de autonomia de 200 de kilometri, mașina va atinge viteza maximă de 105 km/oră. E mult, e puțin? Gândiți-vă că mașina a fost gândită special pentru oraș, acolo unde, cel puțin în București, dacă depășești 70 km/oră trebuie să fii fericit.

Dacia afirma, de altfel, în comunicatul de presă care a anunțat numele noului model, că „Dacia Spring va deveni vehiculul ideal pentru utilizarea de zi cu zi”.

,,Acest showcar prefigurează un model de segment mini cu 5 uși și 4 locuri, beneficiind de o motorizare 100% electrică. Spațios, vehiculul afișează atributele recunoscute ale mărcii : simplitate, robustețe și accesibilitate.Ușoară și compactă, versiunea de serie vizează o autonomie de circa 200 km conform normelor WLTP, fapt care garantează o utilizare polivalentă, atât în mediul urban, cât și pe trasee interurbane”, afirmă Dacia.

Francezii spun că mașina se va încărca destul de rapid. Va avea nevoie de 30 de minute pentru a recupera 80% din capacitate (reîncărcare rapidă) și 4 ore pentru a ajunge la 100% (reîncărcare convențională).

INTERIORUL LUI DACIA SPRING, ACELAȘI CA LA K-ZE

La interior, Dacia Spring va avea același bord și același materiale ca și modelul chinezesc Renault City K-ZE. Nu și aceleași dotări.

Cum chinezii sunt focusați pe tehnologie, mașina se vinde acolo, în funcție de versiune, cu navigație pe ecranul tactil, conectivitate 4G, recunoaștere vocală, cameră cu vedere din spate. Probabil multe dintre aceste dotări, spun jurnaliștii francezi, nu vor ajunge pe noua Dacia Spring, din motive de cost. Un lucru este sigur, că mașina va include un alt tip de încărcător, potrivit cu prizele europene (Combo).

DACIA SPRING, MADE IN CHINA

Francezii mai spun un lucru interesant. Dacia Spring (numele de cod BBG) va fi produsă în China în uzina Shiyan de către eGT New Energy, o asociere creată în 2017 de Alianța Renault-Mitsubishi-Nissan și DongFeng.  Acolo se produc Renault City K-ZE și alte modele pentru mărcile Nissan și DongFeng (Fengxing, Venucia, etc.).

Va fi interesant de văzut cum se va descurca Dacia cu taxele vamale, în condițiile în care mașina nu va fi produsă, cel puțin în prima fază, în Uniunea Europeană.

Site-ul francez afirmă, totodată, că Dacia Spring o vom vedea în showroom-uri în primavara lui 2021, la un preț de 10.000 de euro, cu toate bonusurile incluse (Rabla, ecotichete etc.)

Un preț foarte bun având în vedere că Skoda Citigo e iV se vinde la 15.600 de euro, cu toate bonusurile. Nu este exclus ca Dacia să lanseze și un sistem de închiriere a mașinilor, similar cu cel dezvoltat de Citroen pentru modelul Ami.

Potrivit companiei de analiză HIS Markit, , Dacia speră să vândă între 20 și 30.000 de exemplare pe an în Europa.

DACIA, CU CUȚITUL LA OS

La 15 ani de la lansarea primului Logan, Dacia este nevoită să facă pasul spre o nouă gamă de vehicule, pentru a respecta standardele de poluare tot mai stricte impuse la nivel european și să nu plătească penalități. Dacia Spring va fi însoțită, în toamnă de noul Logan 3 și de Sandero 3, modele care vor debuta la Salonul Auto de la Paris.

Dincolo de SUV-ul Duster, care își găsește în continuare destui clienți, celelalte modele au început să își piardă din atractivitate. Vânzările Dacia au scăzut în ultima vreme, pe fondul reorientării clienților către mașini mai puțin poluante.

După un ianuarie de coșmar, primele date din februarie arată că Dacia continuă cu stângul. Și nici măcar nu e o lună în care să se fi simțit efectul cornavirusului în Europa. Vânzările Dacia au scăzut cu peste 36 de procente luna trecută în Germania, la puțin peste 3.700 de vehicule, iar în Marea Britanie cu peste 18 procente, raportat la aceeași lună a anului trecut.

Este a doua lună grea pentru Dacia, care a înregistrat în ianuarie un declin de peste 30 de procente în Europa, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Și cota de piață a mărcii a coborât la 2,6%, cu aproape un procent în doar un an.

Asociaţia constructorilor de automobile din România spune că scăderea este urmarea schimbărilor sistemelor de taxare a vehiculelor în 2020 anunţate de anumite state din UE, fapt ce a dus la creşterile de înmatriculări din decembrie 2019, dar şi ieşirii Marii Britanii din UE, înmatriculările aferente acestui stat nemaifiind luate în considerare la totalul UE.

„Anul acesta este foate important să avem grijă ce se întâmplă în piaţă, să luăm în calcul ce se întâmplă cu emisiile de CO2 şi să pregătim viitorul. La nivel european se estimează că vom avea o scădere. Acum în plus este dificil de cuantificat impactul Brexitului, a virusului Corona, a geopoliticului. Trebuie să rămânem flexibili, atenţi, prudenţi şi să fim agili şi să ne adaptăm. Ce este sigur şi important pentru a fi agil trebuie să fii competitiv“, declara, recent, Christophe Dridi, directorul general şi preşedintele Automobile Dacia.

Decizia Dacia vine și în contextul în care celălalt jucător major din piața românească, Ford, a lansat recent noul model Ford Puma, o mașină cu dotări de ultimă generație și un preț foarte bun. Detalii în materialul de mai jos.

Ford Puma, made in Romania. Imagini în premieră de la lansarea oficială  

CUM VA ARĂTA NOUL LOGAN 3

GadgetReport.ro relata, zilele trecute, că Dacia va lansa, în toamnă, la Salonul Auto de la Paris, cea de-a treia generație Dacia Logan.

Dacia Logan 3 era programată, initial, să fie lansată în 2019, împreună cu noul Sandero. Momentul a fost amânat pentru că a fost nevoie de schimbări semnificative la fabrica din Mioveni, pentru ca noile generații să treacă la a treia generație a platformei CMF-B, pe care au fost dezvoltate și modelele Renault Clio și Captur, dar și noul Juke.

Platforma CMF-B a fost necesară pentru a răspunde noilor standarde privind poluarea și a celor de siguranţă. Fără noua platformă, Dacia n-ar mai fi putut să vândă mașinile sale pe piața europeană.

Francezii au investit, în ultimele luni, câteva zeci de milioane de euro în retehnologizarea uzinei care ar urma ca, din acest an, să poată produce 406.000 autovehicule pe an, de la circa 350.000 în 2019.

Așa s-a ajuns ca lansarea comercială a noului model Dacia Logan 3 să fie amânată pentru toamna lui 2020, la opt ani după actuala generație.
Detalii in materialul de mai jos.

Cum va arăta noua Dacia Logan 3. Schimbările sunt spectaculoase