Dacia Spring, surprinsă în România. Primele imagini cu modelul electric,,made in China’’

Data: 14/07/2020 | Autor: .

Pe internet au apărut primele imagini cu prototipul Dacia Spring, prima mașină electrică ce va fi vândută sub sigla Dacia. Fotografiile, publicate pe contul de Facebook Atelierul de Detailing, prezintă un prototip bine mascat, bazat pe modelele Renault K-ZE şi Kwid, variantele mai ieftine ale Daciei Sandero.

Imaginile prezentate pe internet vin să confirme faptul că viitoarea Dacia Spring Electric va fi un copy-paste după modelul chinezesc Renault City K-ZE.

Fotografiile vin să confirme cât de ,,compactă’’ va fi Dacia Spring. O mașină micuță, de 3,73 m, ce ne-a dus cu gândul la clasicul Fiat 500 și la Renault Twingo, care își va găsi destul de ușor un loc de parcare în București.

Vor cumpăra însă românii această mașină, având în vedere dimensiunile reduse și portbagajul de 300 l? Pentru cei obișnuiți cu încăpătorul Logan, probabil că mașina nu va fi atractivă. Pentru tineri, pentru cei care o vor folosi doar pentru deplasarea la serviciu, Dacia Spring ar putea fi o soluție.

Asta mai cu seamă că mașina are o autonomie scăzută, de până la 200 de kilometri, în ciclul WLTP, declarată de producător. Iarna, probabil, din cauza frigului, autonomia va scădea cu până la 30%, fenomen înregistrat la mai toate mașinile electrice din prezent.

Trebuie reținut faptul că mașina, cu numele de PROBE și înmatriculată în Argeș, este doar un prototip și că modelul de serie este posibil să difere în unele aspecte. Sigur este că vor rămâne pe modelul de serie noile faruri cu LED în forma literei Y, pe care le vom vedea din toamnă și pe Sandero 3.

DACIA SPRING, VITEZĂ MAXIMĂ – 105 KM/ORĂ

Dacia Spring va fi alimentată de un motor electric de 45 de cai putere și o baterie Litiu-ion de 26,8 kwh. Dincolo de autonomia de 200 de kilometri, mașina va atinge viteza maximă de 105 km/oră. E mult, e puțin? Gândiți-vă că mașina a fost gândită special pentru oraș, acolo unde, cel puțin în București, dacă depășești 70 km/oră trebuie să fii fericit.

Dacia afirma, de altfel, în comunicatul de presă care a anunțat numele noului model, că „Dacia Spring va deveni vehiculul ideal pentru utilizarea de zi cu zi”.

,,Acest showcar prefigurează un model de segment mini cu 5 uși și 4 locuri, beneficiind de o motorizare 100% electrică. Spațios, vehiculul afișează atributele recunoscute ale mărcii : simplitate, robustețe și accesibilitate.Ușoară și compactă, versiunea de serie vizează o autonomie de circa 200 km conform normelor WLTP, fapt care garantează o utilizare polivalentă, atât în mediul urban, cât și pe trasee interurbane”, afirmă Dacia.

Francezii spun că mașina se va încărca destul de rapid. Va avea nevoie de 30 de minute pentru a recupera 80% din capacitate (reîncărcare rapidă) și 4 ore pentru a ajunge la 100% (reîncărcare convențională).

La interior, Dacia Spring va avea același bord și același materiale ca și modelul chinezesc Renault City K-ZE. Nu și aceleași dotări.

INTERIORUL LUI DACIA SPRING, ACELAȘI CA LA K-ZE

Cum chinezii sunt focusați pe tehnologie, mașina se vinde acolo, în funcție de versiune, cu navigație pe ecranul tactil, conectivitate 4G, recunoaștere vocală, cameră cu vedere din spate. Probabil multe dintre aceste dotări, spun jurnaliștii francezi, nu vor ajunge pe noua Dacia Spring, din motive de cost. Un lucru este sigur, că mașina va include un alt tip de încărcător, potrivit cu prizele europene (Combo).

Francezii mai spun un lucru interesant. Dacia Spring (numele de cod BBG) va fi produsă în China în uzina Shiyan de către eGT New Energy, o asociere creată în 2017 de Alianța Renault-Mitsubishi-Nissan și DongFeng.  Acolo se produc Renault City K-ZE și alte modele pentru mărcile Nissan și DongFeng (Fengxing, Venucia, etc.).

Va fi interesant de văzut cum se va descurca Dacia cu taxele vamale, în condițiile în care mașina nu va fi produsă, cel puțin în prima fază, în Uniunea Europeană.