De ce îngheaţă instant apa caldă? Efectul Mpemba, neelucidat

De ce îngheaţă instant apa caldă? Efectul Mpemba, neelucidat

Cercetătorii de la Southern Methodist University din Dallas si Nanjing University din China au lansat o nouă teorie privind Efectul Mpemba, fenomenul care face ca apa caldă să îngheţe mai repede decât cea rece. Teoria face furori în presa internaţională, relatează GadgetReport.ro

Vremea din aceste zile este ideală pentru un experiment simplu şi spectaculos. Puneţi nişte apă caldă într-un pahar şi ieşiţi cu el afară. Veţi observa că apa se va transforma extrem de rapid în gheaţă, mai repede decât apa rece.

Fenomenul este cunoscut în lumea ştiinţifică drept Efectul Mpemba, după numele unui elev din Tanzania care, în 1960, s-a hotărât să documenteze ştiinţific fenomenul, împreună cu colegii săi şi profesorul de chimie de la şcoală.

Nici Erasto Mpemba şi nici ceilalţi cercetători care, de-a lungul istoriei, au încercat să explice fenomenul, nu au reuşit să vină cu o explicaţie ştiinţifică. De la Aristotel la Francis Bacon şi Rene Descartes, toţi cei care au descris fenomenul n-au găsit motivul pentru care apa caldă îngheaţă mai repede decât cea rece.

În 2012, Societatea Regală de Chimie din Marea Britanie a realizat chiar un concurs în care a primit peste 22.000 de lucrări despre Efectul Mpemba, cea mai vehiculată teorie fiind că apa caldă se evaporă mult mai repede şi, cum îşi pierde masa, îngheaţă mai repede.

O altă teorie despre Efectul Mpemba a fost că apa rece are o rezistenţă mai mare la temperatură, faţă de cea caldă, care tinde să îşi schimbe rapid forma, în condiţiile în care este supusă unor temperaturi extreme.

Cum niciuna dintre aceste teorii nu şi-a găsit dovezi ştiinţifice concludente, cercetătorii de la Southern Methodist University din Dallas si Nanjing University din China au lansat o amplă cercetare, iar rezultatul demersului lor a fost publicat în aceste zile.

Potrivit acestora, în structura moleculară a apei calde, în momentul în care temperatura trece brusc dintr-o extremă în alta, legăturile atomilor de hidrogen tind să se grupeze mai rapid în structura cristalelor de gheaţă.

ScinceAlert.com relatează că nici această explicaţie nu a reuşit să convingă comunitatea ştiinţifică internaţională, astfel că misterul rămâne în vigoare. Mai multe detalii despre Efectul Mpemba aflaţi de AICI.