De ce nu trebuie purtat telefonul în buzunar. Cum ne protejăm de radiaţii

Data: 4/06/2018 | Autor: .


De ce nu trebuie purtat telefonul în buzunar. Cum ne protejăm de radiaţii

Smartphone-urile nu trebuie purtate aproape de corp, de exemplu în buzunarele pantalonilor sau ale cămăşilor. Informaţia apare într-un raport dat publicităţii de Departamentul de Sănătate Publică din California şi face o legătură directă între radiaţiile emise de telefoane şi starea de sănătate, relatează GadgetReport.ro

Agenţia americană afirmă că utilizatorii de smartphone-uri ar trebui să-şi limiteze expunerea la telefoane. Recomandarea se referă la folosirea telefoanelor doar atunci când este necesar.

Dr. Karen Smith, şeful Departamentului de Sănătate Publică din California, spune că este de evitat păstrarea telefonului în buzunar.

Recomandarea vine în urma unui studiu prezentat de profesorul Joel Moskowitz, de la UC Berkeley, care a identificat o legătură directă între folosirea smartphone-urilor şi riscul apariţiei cancerului.

Expertul a ajuns la concluzia că radiaţiile emise de telefon generează un risc major din acest punct de vedere.

Şi alte agenţii guvernamentale, precum Departamentul de Sănătate Publică din Connecticut, au lansat recomandări similare privind utilizarea telefoanelor mobile.

Reacţiile autorităţilor americane vin după ce, anterior, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că utilizarea telefoanelor mobile poate cauza cancer şi a sfătuit utilizatorii să limiteze timpul de folosire a acestora.

Potrivit experţilor, cele mai frecvente simptome ale folosirii în exces a telefoanelor mobile sunt reprezentate de durerile de cap, probleme de memorie şi concentrare, oboseală, depresii, dureri şi înţepături la nivelul ochilor, scăderea acuităţii vizuale, fluctuaţii ale tensiunii arteriale şi pulsului.

In urma unor studii de specialitate, efectuate recent de 21 de cercetatori, din 14 tari diferite, sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, s-a observat ca radiatiile provenite de la telefoanele mobile confera un risc sporit de cancer cerebral.

Aceasta forma de cancer cerebral este denumita „gliom„, ea afectand in special sistemul nervos central. Riscul creste si mai mult la persoanele care vorbesc, in medie, cate 30 de minute pe zi, la telefonul mobil.

SFATURILE SPECIALIŞTILOR

Pentru a limita expunerea la radiaţii, experţii OMS au prezentat câteva recomandări.

-Nu purtaţi telefonul lângă inimă sau organe care conţin multă apă. Cel mai bine este să-l ţineţi în genţi.

-Evitaţi pe cât posibil să acoperiţi cu mâna antena telefonului (vedeţi unde este amplasată în cartea telefonului, dacă nu vă este clar).

-Nu aşezaţi telefonul la capătul patului pe post de deşteptător. Telefonul „nu doarme” noaptea, ci funcţionează chiar şi în starea de stand-by.

-Atunci când situaţia o permite, trimiteţi mai degrabă SMS-uri. Telefonul are nevoie doar de câteva secunde de radiaţii pentru a trimite un mesaj şi nu este lângă cap.

-Dacă sunteţi „un împătimit” al convorbirilor, evitaţi să le prelungiţi sau folosiţi telefonul fix, pentru că nivelul acestora de radiaţii este practic neglijabil.

CUM ALEGEM UN TELEFON ,,SĂNĂTOS”

Potrivit experţilor, dacă vreţi să eliminaţi riscul iradierii, alegeţi un telefon mobil cu un factor SAR cât mai mic.

Potrivit normelor internaţionale stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cele mai „sănătoase” telefoane din acest punct de vedere sunt cele care au valoarea SAR mai mică de 0,2 W/kg.Cele mai periculoase sunt cele care al căror SAR sare de 1 W/kg.

În Uniunea Europeană, nivelul DAS este de 2 W/kg în medie pentru zece grame de ţesut, în timp ce pentru Statele Unite, telefoanele vândute trebuie să aibă un nivel DAS sub 1.6 waţi pe kilogram (W / kg) pentru un total de 1 gram de ţesut. Pentru întreaga expunere a corpului uman există o limită de 0,08 W / kg în medie pe întregul corp.