El Dorado spaţial! A început febra aurului pe Lună

Data: 11/12/2015 | Autor: .

El Dorado spaţial

Companiile americane Deep Space Industries (DSI) şi Planetary Resources se pregătesc să lanseze primele misiunii miniere în spaţiu! Miza o constituie exploatarea cantităţilor uriaşe de aur, argint, platină şi alte metale extrem de valoroase existente pe Lună şi asteroizi.

“Febra aurului” a început, oficial, după ce preşedintele american Barack Obama a semnat la sfârşitul lunii noiembrie o lege care autorizează utilizarea comercială a bogăţiilor pe care le-ar conţine asteroizii şi Luna.

Legislaţia, numită The US Commercial Space Launch Competitiveness Act sau Space Act, prevede că orice material găsit de un american sau o firmă americană pe un asteroid sau pe Lună îi aparţine, acesta/aceasta putând dispune cum doreşte de el.

„Vom asista la un El Dorado spaţial. Este începutul celei de-a doua părţi a explorării spaţiale, după era prestigiului naţional”, a declarat Christopher Johnson, jurist la ONG-ul Secure World Foundation.

Primele misiuni de prospectare ar urma să înceapă în 2017. În vizorul minierilor spaţiali se află, în primul rând, aproape 1.500 de asteroizi aflaţi în apropierea Pământului.

Potrivit experţilor, El Dorado spaţial ar urma să reprezinte, în următorii 15 ani, un business uriaş, de 3.000 de miliarde de dolari.