Experimentul Sturddlefish. Oamenii de știință au creat accidental o nouă specie

Data: 22/07/2020 | Autor: .

Cercetătorii din Ungaria au creat accidental o nouă specie hibridă de pește. Denumită provizoriu Sturddlefish, specia a fost creat atunci când spermatozoizii unui pește american au fertilizat o serie de ouă de sturion, ceea ce oamenii de știință nu au crezut că s-ar putea întâmpla.

În general, se consideră că crearea de noi specii este un efort riscant și, desigur, există obstacole etice care impun cercetătorilor să evite, pe cât posibil, astfel de accidente de laborator.

Într-un nou studiu publicat în Genes , cercetătorii din Ungaria descriu cum au creat din greșeală un hibrid din două specii de pește pe cale de dispariție: peștele american și sturionul rus.

Echipa încerca să facă ca speciile de sturioni să se reproducă în mod asexuat, dar lucrurile au luat o turnură neașteptată.

Potrivit New York Times , echipa de cercetători experimenta cu o tehnică specială, intitulată gineogeneză, care permite unei specii să producă asexual.

Sperma este încă necesară pentru ca procesul să funcționeze, dar sperma nu contribuie efectiv la crearea urmașilor. Pentru a induce gineogeneza, oamenii de știință au folosit spermă de padoc, dar spre surprinderea lor, sperma a fertilizat efectiv ouăle.

„Nu am vrut niciodată să ne jucăm cu hibridizarea. A fost absolut neintenționat „, a spus dr. Atilla Mozsár, co-autor al cercetării.

Cu toate acestea, ouăle hibride s-au maturizat cu succes și s-a născut un nou tip de pește. Poreclit „Sturddlefish”, noul hibrid arată ca un sturion cu botul alungit.

Ambele specii sunt ceea ce consideră cercetătorii „fosile vii”, întrucât au rămas în mare parte neschimbate și au evoluat lent de-a lungul istoriei.

Experții au declarat că peștii care sunt încă vii vor rămâne în captivitate și vor fi crescuți într-o manieră etică, dar, odată ce își vor trăi viața, nu vor mai fi creați alții.

Cercetătorii spun că astfel de specii, de laborator, pot provoca daune grave ecosistemului dacă sunt eliberate în oceane.

,,Nu știi niciodată ce se va întâmpla atunci când introduci o specie străină într-o zonă nouă, iar acești pești sunt în esență străini de orice habitat natural de pe planetă’’, a declarat Atilla Mozsár.