SpaceX a lansat un nou prototip al Starship, naveta spațială care va pleca spre Marte

Data: 5/08/2020 | Autor: .

La două zile distanță de la prima misiune realizată împreună cu NASA, SpaceX a lansat, cu succes, o nouă misiune spațială. Un prototip al Starship, naveta spațială care va duce oamenii pe Lună și Marte, a fost testate cu succes în sudul Texasului.

Prototipul navetei spațiale de 100 de tone, dotată cu un motor Raptor, s-a ridicat până la aproape 400 de metri înălțime și apoi a revenit pe Pământ.

Prototipul lansat de SpaceX este încă departe de forma finală a lui Starship. Versiunea finală a Starship este proiectată să găzduiască șase motoare principale Raptor.

Succesul lansării marchează un moment de cotitură pentru SpaceX, fiind prima lansare reușită după o serie de eșecuri. Înainte de acest test, patru dintre prototipurile anterioare ale navei spațiale SpaceX au explodat înainte de a putea zbura efectiv.

Lansarea SpaceX este menită să testeze decolarea controlată și aterizarea vehiculului.

Între timp, SpaceX a creat deja un al șaselea prototip, care va fi testat în următoarele luni.

Cea mai puternică rachetă din istorie

Starship va fi cea mai puternică rachetă din istorie, anunță SpaceX. Va putea transporta 100 de tone de marfă pe Lună sau pe Marte, esenţiale pentru construirea unor viitoare baze permanente . Nava va fi pregatita si pentru zborurile interplanetare lungi, la bordul Starship putand urca şi 100 de oameni.

Marea inovaţie a SpaceX este că noua navă va putea fi realimentată în spaţiu, ceea ce deschide calea către misiuni spre alte planete.

Deși e mai greu decât alte materiale, Elon Musk a ales oțelul inoxidabil pentru că are proprietăți termice importante. Nu se fărâmă la temperaturi extrem de joase și nici nu se topește decât la temperaturi exagerat de ridicate.

Inițial, Elon Musk anunțase că vrea să trimită Starship într-o misiune fără echipaj către Marte, în 2022. Speră să poată reuși să transporte chiar ființe umane, cu ajutorul acesteia, undeva în anul 2024. La evenimentul din 28 septembrie, Musk a anunțat că nava spațială ar putea ajunge pe orbită în mai puțin de șase luni. Totuși, unii sunt de părere că planurile CEO-ului n-ar fi chiar atât de ușor de realizat.

„Lucrul cel mai important pe care trebuie să ne concentrăm este să găsim cea mai rapidă cale către construirea unui oraş care se poate întreţine singur pe Marte. Acesta este lucrul fundamental.”, a declarat Elon Musk.

SpaceX, noi imagini cu prototipul navei spațiale Starship, care va pleca spre Marte