Extratereştrii există?! Semnalul misterios captat din spaţiu

Data: 31/08/2016 | Autor: .

extraterestrii-gadgetreport.ro_-630x263

Oamenii de ştiinţă din Rusia, care operează radio-telescopul RATAN-600, ar fi captat un semnal puternic, de origini necunoscute, venit din spaţiul cosmic. Ştirea face furori în presa internaţională, relatează GadgetReport.ro

Potrivit jurnalistului Paul Gilster, citat de Observer, semnalul este captat, în mod constant, încă de anul trecut, de savanţii ruşi, care au ţinut însă secretă informaţia.

Semnalul, care nu a fost încă decriptat, ar proveni din constelaţia Hercule, din direcţia unei stele cu nume de cod HD164595. Corpul ceresc se află la 95 de ani lumină de Pământ.

Radio-telescopul RATAN-600

Radio-telescopul RATAN-600

Din momentul în care au captat semnalul, ruşii au luat legătura cu cercetătorii de la SETI, (Centrul Internaţional pentru căutarea vieţii extraterestre) dar şi cu alte agenţii, pentru a colabora şi a descifra semnalul.

„Dacă se confirmă că semnalul vine de pe o planetă pe care există viaţă, ar putea fi o civilizaţie mult mai avansată decât a noastră”, a declarat Paul Gilster.

„Extratereştrii sunt deja conştienţi de existenţa oamenilor pe Pământ şi trebuie să ne aşteptăm la o vizită a acestora în orice moment”, declara, anul trecut, directorul SETI, Dr. Seth Shostak,cu ocazia Festivalului Britanic de Ştiinţă.

space_signal_1-620x393

VOM TRANSMITE SEMNALE ÎN SPAŢIU

De mai bine de 30 de ani, cercetătorii de la Institutul SETI ascultă semnalele din spaţiu în speranţa că vor primi un mesaj extraterestru. Până la anunţul făcut de ruşi, cei de la SETI nu reuşiseră să descopere niciun semnal cu potenţial.

GadgetReport.ro relata, recent, că în aceste condiţii, astrofizicienii erau decişi să transmită semnale în spaţiu, îndreptate spre stele din alte sisteme solare, în speranţa că vor putea să stabilească un contact cu cel puţin o civilizaţie extraterestră.

SETI„Prin programul Active SETI, vom inversa procesul, pentru a ne asuma un rol activ, şi vom transmite semnale puternice, bogate în informaţii, către alte lumi, în speranţa că vom primi un răspuns”, a afirmat un oficial SETI.

Nu este prima dată când experţii vor să transmită mesaje în spaţiu. În 1999, ruşi au folosit telescopul Yevpatoria, din Peninsula Crimeea, pentru a face acest lucru, iar în 2008, NASA a transmis în Cosmos un cântec al trupei The Beatles, intitulat „Across the Universe”, către steaua polară, aflată la o distanţă de 430 de ani-lumină.

Shostak afirma, atunci, că extratereştrii sunt deja conştienţi de existenţa noastră datorită transmisiunilor TV şi a altor semnale prin radar.

„Se poate ca extratereştrii să aştepte din partea planetei Pământ un semnal, respectând legile de contact între civilizaţiile galactice.”, a declarat acesta.

După ce Stephen Hawking a avertizat, anul trecut, că „o vizită extraterestră ar fi acelaşi lucru cu sosirea lui Columbus în America, întâmplare nu prea fericită pentru nativii americani”, experţii spun că ar trebui transmise extratereştrilor cât mai multe informaţii, astfel încât aceştia să poată învăţa despre rasa umană şi astfel primul contact să fie unul fără incidente.

Cercetătorii Universităţii din Oxford afirmă, totodată, că trebuie să fim atenţi la ce informaţii trimitem în spaţiu, pentru a nu le transmite din greşeală un virus.

Dincolo de aceste temeri, oarecum bizare, experţii au ajuns la concluzia că în univers ar putea fi cel puţin 3 mii de civilizaţii extraterestre. Şansele de a cunoaşte vreuna dintre ele sunt extrem de mici, având în vedere distanţele de cel puţin 1.000 de ani lumină dintre ele.