Facebook manipuleaza! Experimentul psihologic incredibil facut pe 700.000 de oameni

Data: 30/06/2014 | Autor: .

Facebook-UserO echipa de sociologi si psihologi a realizat, cu ajutorul Facebook, un experiment prin care a incercat sa afle impactul mesajelor de pe reteaua de socializare asupra psihicului uman. Rezultatele au fost publicate într-una dintre cele mai prestigioase reviste ştiinţifice din lume, PNAS, jurnalul Academiei Americane de Ştiinţe.

In cadrul studiului, au fost manipulate vestile date pe Facebook de aproape 689.003 de oameni, urmarindu-se reactiile celor aflati in lista lor de prieteni in decurs de o saptamana.

Iar concluzia a fost ca „stările emoţionale pot fi transmise altora prin intermediul contagiunii emoţionale, astfel că oamenii pot experimenta acelaşi tip de emoţii fără să fie conştienţi de acest proces”.

Expertii au descoperit ca postarile cu conotatii negative au atras multe raspunsuri pozitive, de incurajare, relateaza Daily Mail.

Studiul a mai aratat ca scaderea numarului de postari cu conotatii pozitive duce la si mai mult negativism, in ansamblu, marindu-se numarul acestui fel de afirmatii pe reteaua sociala.

„Cand expresiile optimiste au fost diminuate, oamenii au generat mai putine mesaje pozitive si mai multe negative; cand expresiile negative au fost reduse, s-a constatat un revers al medaliei. Aceste rezultate arata ca starea unor utilizatori de Facebook influenteaza modul in care se simt ceilalti „subiecti”, rezultand un efect de „contagiune”, se arata in concluziile studiului.

Studiul a fost condus de expertul in date al Facebook, Adam Kramer. Cercetatorii afirma ca nu s-ar fi incalcat dreptul la intimitate al utilizatorilor si ca experiementul este acoperit de acordul de confidentialitate semnat de fiecare client Facebook.

Facebook are 1,28 de miliarde de utilizatori activi in lume.  Studiul il puteti vedea, in detaliu, aici.

Daca va intereseaza cum suna „teoria conspiratiei” legata de Facebook, urmariti clipul video de mai jos. In esenta, acesta afirma ca reteaua de socializare, la fel ca si Google, nu este altceva decat un instrument privind controlul oamenilor.