Firefox 7: Cum spera Mozilla sa isi spele imaginea

Data: 28/09/2011 | Autor: .

Mozilla Firefox nu mai e ce-a fost odata. Daca primele sale versiuni au facut uitat batranul Internet Explorer, acum, browserul, dincolo de aritificiile de marketing, se misca mai prost ca niciodata, sub nivelul Chrome si Opera.

Iar dezvoltatorii de la Mozilla par sa stie foarte bine cum sta treaba. Dupa ce au fost asaltati de mii de mailuri in care utilizatorii s-au plans ca noile versiuni Firefox se blocheaza cand ti-e lumea mai draga, au incercat sa il rescrie din temelii, iar Firefox 6 s-a dorit a fi cartea castigatoare.

Numai ca realitatea a aratat ca Firefox se misca la fel de ciudat, intampinand multiple probleme. Cele mai evidente – de la 8-9 taburi in sus, browserul incepe sa sufere, se blocheaza, iar daca mai deschizi si un link video, de cele mai multe ori va trebui sa ii dai restart.

Marti, Mozilla a lansat noua versiune a browserului despre care spune ca va rezolva problemele sesizate. Disponibil pentru Windows si computerele Mac, Firefox 7 vine cu mai multe noutati. Cea mai importanta este legata de managementul resurselor.

Inginerii de la Mozilla afirma, astfel, ca noul browser consuma mai putina memorie, iar viteza este mai buna. L-am instalat pe doua calculatoare diferite, unul mai vechi si altul de top. Rezultatul ne-a dezamagit. Eficienta noului browser se masoara in cateva sutimi de secunda.

In rest, modificarile sunt nesemnificative. Si atunci, de ce l-au lansat? Motivele tin, in primul rand, de marketing. In conditiile in care Chrome, principalul sau rival, vine cu versiuni peste versiuni (au ajuns deja la 15 si 16 – vezi detalii aici) Mozilla nu putea absenta din aceasta cursa dusa, din pacate, mai mult pe marketing si PR decat pe baze tehnologice.

Incercati Mozilla, Chrome si apoi Opera. Senzatia noastra a fost ca Opera se misca mai bine. Insa si acest browser are problemele lui.

Potrivit studiilor Net Applications, cel mai folosit browser din lume este Internet Explorer (55.31%), urmat de Firefox (22,57%) Chrome (15.51%), Safari (4.64%) si Opera (1.68%).

Puteti descarca noul Firefox 7 de aici.