Flash pentru Android moare astazi, si odata cu el o perioada din istoria tehnologiei mobile

Data: 15/08/2012 | Autor: .

Adobe a surprins pe toata lumea in luna noiembrie a anului trecut cand a anuntat ca tehnologia Flash nu va mai fi dezvoltata pentru terminalele mobile. De astazi, compania a blocat instalarile noi ale plugin-ului Flash mobil, compania alegand in schimb sa „jure credinta” tehnologiei HTML5.

Si asta dupa ce, inca din 2007, Adobe incerca sa convinga piata ca Flash-ul este necesar pe terminalele mobile pentru o experienta web completa, in ciuda opiniilor contrare ale lui Steve Jobs.

Pe langa decizia de astazi, ultimul cui in sicriul tehnologiei Flash ar putea fi batut chiar de Microsoft. Si asta pentru ca Windows 8, noul sistem de operare pe care compania il pregateste pentru aceasta toamna, va oferi doar suport „limitat” pentru tehnologia Adobe.

Disparitia Flash este un moment foarte important pentru istoria Internetului, tehnologia reprezentand timp de multi ani un standard pentru livrarea de continut video si pentru web-design.

Practic, tot continutul video de pe site-uri precum Youtube este oferit prin tehnologia Flash. In acelasi timp, tehnologia Flash a fost tot timpul considerata una foarte buggy si consumatoare de resurse.

Steve Jobs, cofondatorul Apple, a fost primul a aratat cu degentul carentele tehnologiei celor de la Adobe iar iPhone-urile si iPad-urile nu au permis niciodata rularea filmelor Flash.

Argumentul lui Steve Jobs era acela ca tehnologia Flash consuma foarte multe resurse si baterie si facea ca dispozitivele pe care era instalata sa aiba performante mai scazute.