Fraude pe Okazii.ro: 85% rezolvate cu ajutorul Politiei

Data: 4/02/2013 | Autor: .

hackerriPolitia Romana, in colaborare cu Okazii.ro, cel mai mare site de comert online din Romania, a solutionat 85% dintre cazurile de abuz si infractiune electronica raportate in 2012 catre Okazii.ro.

Lunar, peste 4 milioane de romani viziteaza site-ul Okazii.ro, iar in anul 2012 s-au efectuat peste 1.500.000 de tranzactii.

“E lesne de inteles ca procesul de cumparare se muta treptat in mediul online. Este esential ca cei care fac cumparaturi online sa cunoasca politica site-urilor prin intermediul carora fac achizitiile, sa respecte recomandarile acestora si sa raporteze catre acestea cazurile in care sunt prejudiciati”, a declarat Costin Cadelcu, marketing manager Okazii.ro.

“Inca din anul 2008, echipa Okazii.ro a sprijinit demersurile Politiei Romane pentru identificarea tuturor celor care incearca sa comita infractiuni prin vanzarea fictiva de produse pe site. In 2012, de exemplu, au fost solutionate 85% dintre fraudele raportate catre Okazii.ro, restul fiind in continuare instrumentate” a completat Costin Cadelcu.

Potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), 7 persoane, printre care si un minor de 16 ani, care faceau parte dintr-o grupare specializata in comiterea de infractiuni informatice, inseland sute de clienti din toate judetele tarii prin intermediul site-ului Okazii.ro, au fost retinut saptamana trecuta.

Acestia au reusit, din vara anului trecut pana acum, sa obtina aproximativ 500 milioane de lei din vanzarea fictiva a telefoanelor mobile prin site-uri de profil

 

Cum sa te feresti de tepari

 

Pe Okazii.ro sunt peste 2 milioane de produse noi si second-hand oferite de magazine si persoane fizice. Potrivit reprezentantilor companiei, pentru a preveni orice probleme, Okazii.ro a dezvoltat doua servicii pentru siguranta cumparaturilor: Garantia de Livrare si Punctul de Livrare din Baneasa Shopping City.hackers110830150530.jpeg

Prin Regulamentul de functionare, Okazii.ro atentioneaza utilizatorii sa evite atat platile in avans, cat si comunicarea prin alte mijloace decat cele disponibile in cadrul site-ului. Orice comunicare intre vanzator si cumparator trebuie facuta prin intermediul sistemului, deoarece Okazii.ro poate interveni activ in cazul unor situatii sau tentative de prejudiciere.

De asemenea, sunt recomandate verificarea in prealabil a calificativelor vanzatorului, discutarea tuturor aspectelor legate de starea produsului cu vanzatorul doar in cadrul site-ului, evitarea trimiterii de bani in avans si a oricaror conditionari de acest tip, atentia sporita la ofertele disponibile pe site.

Conform Politiei Romane, un utilizator legitim este indreptatit sa considere ca o tranzactie online este frauduloasa in urmatoarele cazuri:

• vanzatorul posteaza licitatia ca si cum ar fi cetatean al unui stat, dar raspunde prin e-mail cumparatorului din alta tara pretinzand ca este plecat cu afaceri, are probleme familiale etc.
• vanzatorul posteaza licitatia sub un nume, insa cere ca plata sa fie facuta catre o alta persoana.
• vanzatorul cere ca plata sa se faca prin transfer direct (Western Union, Money Gram etc.) sau prin transfer bancar. Prin utilizarea acestor servicii de plata, banii nu mai pot fi recuperati.
• vanzatorul pretinde a fi reprezentantul unei companii cunoscute, despre care este stiut ca nu are o reprezentanta in tara de origine a vanzatorului.
• cumparatorul cere ca bunul achizitionat sa fie livrat in alta tara decat cea de origine.
• cumparatorul foloseste o carte de credit, iar adresa de livrare a bunului difera de cea aferenta cartii de credit.