Serviciile 4G se ieftinesc in Europa, la presiunea clientilor

Data: 4/02/2013 | Autor: .

4G Operatorii de telecomunicatii din Europa de Vest au inceput sa reduca tarifele serviciilor 4G la numai cateva luni dupa lansare, semn ca, spre deosebire de piata SUA, europenii nu sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acces mai rapid la internet, potrivit unei analize Bloomberg, citata de Mediafax.

Everything Everywhere (EE), operatorul britanic detinut in parteneriat de Deutsche Telekom si France Telecom, a redus in ianuarie tarifele pentru cele mai rapide servicii 4G. In Franta, operatorul SFR controlat de grupul Vivendi a scazut cu pana la 25% preturile pachetelor construite in jurul serviciilor mai rapide de transfer al datelor. In Germania, prima mare piata vest-europeana cu servicii 4G, Vodafone a scazut pretul celor mai scumpe abonamente.

Dupa o perioada indelungata de scadere a tarifelor in Europa datorita interventiei autoritatilor de reglementare si competitiei tot mai dure, companii precum France Telecom (Orange) sau Vodafone sperau ca preturile mai mari care insotesc serviciile 4G sa impinga factura medie spre nivelurile mai ridicate din Statele Unite.

In SUA, facturile la telefonie mobila au crescut la o medie de 50 de dolari pe luna, de la 41 de dolari in 2007, potrivit datelor Sanford C. Bernstein. In aceeasi perioada, factura medie din Europa de Vest a coborat de la 41 de dolari pe luna la 32 dolari pe luna.

„Este dificil pentru operatori sa ceara mai multi bani pentru 4G in viitor din moment ce astazi serviciile 3G nu costa mai mult”, spune Hames Crawshaw, analist la S&P Capital IQ, Londra.

El observa ca europenii au demonstrat ca nu sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru viteze mai mari de acces la internet, dar sunt in acelasi timp pregatiti oricand sa schimbe reteaua daca nu sunt multumiti de performantele conexiunii.