Fraude pe telefonul mobil. Cum le recunoști și cum te poți apăra

Data: 15/06/2019 | Autor: .

telefoanehackeriCazurile de fraude prin intermediul telefoanelor mobile s-au înmulțit, tot mai mulți utilizatori primind SMS-uri prin intermediul cărora se cer sau li se oferă sume de bani, intr-un mod sau altul, relatează GadgetReport.ro

Reprezentantii companiilor de telefonie mobila sustin ca fraudele de tip phishing sunt cel mai des intalnite, cei care le comit prezentandu-se drept reprezentanti ai furnizorilor.

Acestia solicita informatii cu caracter confidential, reincarcari de conturi PrePay sau transfer de bani.

De asemenea, poate fi vorba si de castiguri la asa-zise concursuri, iar, pentru a se intra in posesia acestora, clientilor li se solicita reincarcarea unor cartele prepaid.

Ce trebuie sa faceti daca sunteti victima unei astfel de fraude?

In primul rand, clientii nu trebuie sa divulge persoanelor straine sau care se recomanda ca angajati ai companiei de telefonie mobila date confidentiale, precum parole, sa nu dea curs invitatiilor de a achizitiona cartele prepaid sau de a comunica codurile de reincarcare.

La randul lor, reprezentantii companiilor recomanda clientilor sa verifice informatiile inainte sa raspunda oricaror solicitari care fac referire la premii consistente din partea companiei, in schimbul unor sume de bani sau coduri de reincarcare, si sa nu furnizeze alte date confidentiale (cod numeric personal, conturi bancare, parole, coduri de reincarcare etc).

ANAF, avertisment privind SMS-urile

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a avertizat, acum doua zile, asupra unei posibile fraude, semnalând că persoanele fizice recepţionează sms-uri sau email-uri, în care sunt informaţi că pot primi bani de la Fisc.

„Persoanele sunt sfătuite să acceseze un site, la care este disponibil un formular, în care sunt solicitate, în numele ANAF, date personale, inclusiv date ale conturilor şi PIN-urile acestora. Rugăm contribuabilii să nu acceseze site-ul din sms-urile primite şi, totodată, le reamintim că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu transmite informaţii nesolicitate prin sms, iar portalul oficial al instituţiei este www.anaf.ro !”, precizează instituţia într-un comunicat.