GadgetReport.ro TV. Telefoanele şi PC-urile care iau singure decizii, ajutor sau pericol? (VIDEO)

Data: 3/03/2015 | Autor: .

inteligenta-artificiala

Viitorul aparţine inteligenţei artificiale! La Mobile World Congress de la Barcelona, Qualcomm a anunţat că lucrează la dezvoltarea primului telefon care gândeşte singur, asta după ce Google a prezentat proiectul DeepMind, un calculator capabil să ia decizii fără asistenţa umană. Fizicianul Stephen Hawking declara, recent, că dezvoltarea completă a inteligenţei artificiale “ar putea însemna sfârşitul rasei umane“.

Platforma prezentată de Qualcomm, cu nume de cod Zeroth, va folosi o serie de algoritmi software inteligenţi pentru a controla dinamic nivelul securităţii şi interactivităţii în funcţie de modul de utilizare şi de mediul ambiant. Cu alte cuvinte, telefoanele ce vor fi dotate cu aceasta tehnologie vor fi capabile sa ia singure decizii!

Tehnologia Zeroth va permite smartphone-ului sa anticipeze dorintele utilizatorilor, fie că vor sa facă o fotografie, atunci cand ridica telefonul spre un obiectiv anume, fie că vor să deschidă o anumita aplicatie, cand primesc o notificare.

Ganditi-va la varianta in care, intr-un viitor destul de apropiat, telefonul iti va spune, printre altele, cum stai cu sanatatea, ce programe interesante poti vedea la televizor, iti va atrage atentia că ai de platit facturi sau ca ai uitat sa cumperi ceva pentru acasă. Telefonul va deveni un adevarat asistent personal care ne va analiza viata si va incerca sa ne ajute in fiecare zi.

Proiectul celor de la Qualcomm vine după ce Google a anunţat, recent, proiectul DeepMind, un computer capabil sa ia singur decizii. Cercetătorii au declarat că sistemul informatic a învăţat singur să stăpânească şi să execute o serie de sarcini complexe, dovadă că a reuşit să se joace 49 de jocuri video, precum un copil de 5-6 ani.

Potrivit cercetatorilor, experimentul reprezinta un pas urias in dezvoltarea inteligentei artificiale.

Exista insa temeri ca dezvoltarea acestora ar putea fi periculoasa, tema fiind exploatata cu succes in literatura si cinematografia SF.

Fizicianul Stephen Hawking a declarat, în luna decembrie, că dezvoltarea completă a inteligenţei artificiale “ar putea însemna sfârşitul rasei umane“.

Aflati mai multe detalii dar si alte stiri de ultima ora de la MWC Barcelona din emisiunea Gadget Show, realizată de GadgetReport.ro si difuzata astazi la Realitatea TV. Înregistrarea rubricii o vedeţi în clipul de mai jos.