Galionul de 17 miliarde de dolari! Noi imagini cu nava San Jose, scufundata de pirați

Data: 8/06/2022 | Autor: .

Galionul de 17 miliarde de dolari! Noi imagini cu nava San Jose, scufundat de pirați

Președinția columbiană a prezentat, în premieră, imagini cu galionul San Jose, realizate de către marina columbiană cu ajutorul unor echipamente de ultimă generație. Nava, găsită de robotul subacvatic REMUS 6000, operat de cercetătorii de la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI),  ar avea la bord lingouri de aur şi argint, dar şi smaralde care, împreună, valorează peste 17 miliarde de dolari.

Fotografiile au fost realizate la adâncimea de peste 950 de metri. Noile imagini prezintă mai clar comorile aflate la bordul navei, cum ar fi lingouri și monezi de aur, tunuri fabricate în Sevilla în 1665 sau servicii intacte de veselă provenite din China.

Comoara de pe San Jose

Galionul San Jose, cu 600 de marinari la bord, a dispărut în zona coastelor Catargenei (Columbia), pe data de 8 iunie 1708.

Corabia, plină cu aur şi argint din ,,Lumea Nouă”, făcea partea dintr-un convoi de trei galioane şi 14 nave de mărfuri care plecaseră din portul Portobelo (Cartagena, Colombia) către Europa. Comoara aflată la bordul ei urma finanţeze Războiul Succesiunii Spaniole (1701-1712).

Galionul San Jose, principala navă a flotei regelui Filip al V-lea, ar fi fost interceptată de mai multe nave britanice care ar fi atacat-o. Nava s-ar fi scufundat în urma exploziei magaziei de praf de puşcă.

De atunci, locul naufragiului a rămas un mister, în ciuda eforturilor a sute de căutători de comori care au cercetat coastele Columbiei fără succes.

Asta până la misiunea robotului autonom submarin, care a reuşit, în 2015, să găsească epava la peste 600 de metri adâncime într-un loc menţinut secret până acum, în apropiere de insulele Corales del Rosario, în largul Cartagenei.

Nava a fost identificată datorită tunurilor sale de bronz unice, pe care erau gravați delfini.

Dreptul de proprietate asupra navei a fost dezbătut de-a lungul timpului. Spania susține că nava și comorile de la bord îi aparțin, întrucât nava aparținea statului spaniol atunci când a fost scufundată și este protejată de regulile ONU.

Totodată, președintele Iván Duque a anunțat descoperirea a două epave noi în apropierea galionului, care ar proveni din perioada războiului de independență purtat de Columbia cu Spania, în urmă cu aproximativ 200 de ani, scrie BBC.