Google Waymo. Cum arată primul camion fără pilot dezvoltat de Google

Data: 28/06/2017 | Autor: .

Google Waymo. Cum arată primul camion fără pilot dezvoltat de Google

Google Waymo dezvoltă prototipul primului camion care se conduce fără şofer. Google îl testează de ceva vreme însă abia acum au apărut imagini cu autovehiculul Peterbilt 579 care are instalată la bord un sistem special de pilotaj, relatează GadgetReport.ro

Fotografiile, realizate de un amator care a surprinse camionul Google Waymo în trafic, indică faptul că autovehiculul se conduce după un sistem similar cu cel dezvoltat de Google pentru automobilele obişnuite.

Jurnaliştii de la Jalopnik speculează că, cel mai probabil, camionul este echipat cu transmisie automată şi cu sistemul de radar LIDAR, senzori de ultrasunete şi camere video care preiau imaginile din trafic.

Datele sunt analizate de computerul de bord şi apoi transformate în comenzi, Google Waymo fiind capabil, astfel, să se conducă fără şofer.

 

Automobilele autonome Google Waymo, pe ultima sută de metri

GadgetReport.ro relata, recent, că peste 3 sau 4 ani am putea vedea in circulatie primele masini Google Waymo  care se conduc singure.

Proiectul gigantului Google privind dezvoltarea automobilului fara sofer a intrat intr-o faza avansata. Celebrele SUV-uri Lexus RX450H,  pe care se testeaza programul, au strabatut deja peste 1,5 milioane de kilometri.

Potrivit unui anunt publicat pe blogul Google, citat de GadgetReport.ro, in ultimele luni, dezvoltatorii pilotului automat Google Waymo si-au concentrat eforturile pentru imbunatatirea programului care anticipeaza pericolele clasice din traficul din mediul urban, de la depasirile neregulamentare la opririle bruste, condusul in coloana si aparitia unor pietoni pe carosabil.

Google a instalat pe masinile fara sofer mai multi senzori care analizeaza evolutia traficului, iar acestia sunt capabili sa ia decizii in caz de pericol in numai cateva fractiuni de secunda. Cele mai multe teste cu pilotul automat Google Waymo  au fost realizate in orasul Mountain View din California.

“Noii senzori pe care ii folosim sunt capabili sa detecteze inclusiv semnele de stop facute de politistii din intersectie si cele facute de un biciclist atunci cand vrea sa schimbe directia”, a declarat un oficial Google.

Expertii Google spun ca au facut un pas important inainte si ca sunt optimisti in privinta reusitei proiectului. Potrivit acestora, masinile cu pilot automat vor putea reduce cu pana la 90% numarul victimelor din accidentele rutiere datorate unor erori umane.

Eric Schmidt, presedintele executiv al Google, declara recent, intr-un material citat de GadgetReport.ro, ca masinile fara sofer vor deveni forma predominanta de transport in decursul vietii noastre.

Schmidt spune ca a purtat discutii cu toti producatorii auto din lume despre aceste masini, dar modelele “nu sunt inca gata de a intra in productie”

„NIMENI NU CONDUCE CU VITEZA LEGALĂ”

Totusi, cea mai mare problema este, potrivit sefului Google, faptul ca aceste masini ruleaza cu viteza legala, si “nimeni nu conduce cu viteza legala”.

In ceea ce priveste modul de functionare al noilor automobile Google Waymo , acesta se compara cu cel al avioanelor pe auto-pilot din prezent.

“Soferul” va tasta o adresa in ceea ce Schmidt a numit “Google Maps pe steroizi”, dupa care va astepta, avand la indemana doar “un buton mare si rosu pe care scrie OFF”.

Intrebat daca considera ca publicul larg va fi dispus sa adopte rapid aceste tehnologii, Schmidt a raspuns ca “depinde cat de beti sunt”.

El a facut astfel referire la cei 35.000 de oameni care mor anual in SUA in accidente auto cauzate de alcool. “Este o tragedie teribila”, a spus seful Google. “Cu cat reusim mai repede sa facem masinile sa conduca in locul nostru, cu atat mai multe vieti sunt salvate”, a conchis Schmidt