Hastings, şeful Netflix: În 15 ani, nu vom mai deosebi roboţii de oameni

Data: 20/01/2016 | Autor: .

Tehnologia va înregistra un progres fantastic în următorii ani, astfel că formele de viaţă artificiale vor deveni parte din viaţa noastră cotidiană. O spune Reed Hastings, fondatorul Netflix, care prevede că în următorii 5-15 ani, vom trăi o realitate pe care acum o vedem doar în filmele SF.

Înainte să fondeze Netflix, Reed Hastings a fost considerat unul dintre cei mai buni absolvenţi de la Stanford University, unde şi-a luat masterul în 1988. Expertul în tehnologie a declarat, la conferinţa DLD desfăşurată în Munchen, Germania, că „ în următorii 5-15 ani va veni momentul când vom duce o discuţie cu trei persoane şi nu vom şti care din ele este o maşină (robot – nr)”.

reed_hastings netflix gadgetreport.roReed Hastings este optimist că vom şti să gestionăm impactul tehnologiei şi că nu se va ajunge la scenariile apocaliptice din filme.

Pe de altă parte, potrivit fondatorului Netflix, în viitorul apropiat, lumea se va confrunta cu dilema fundamentală a ingineriei genetice – vom putea să ne modificăm genele copiilor în aşa fel încât aceştia să trăiască mai mult, să aibă „specificaţii” superioare nouă. “Omenirea va trebui să ia o decizie în acest sens”, a declarat Hastings, citat de VentureBeat.com

„Abilitatea de a upgrada codul nostru genetic ne-ar putea face mai inteligenţi şi mai deştepţi”, a precizat acesta, afirmând că „acest lucru ar putea fi cea mai bună speranţă pentru a-i depăşi pe roboţi”.

“Viitorul va fi o cursă între formele de viaţă din carbon (oamenii -n.r.) şi cele din silicon (roboţii-n.r.). Ambele evoluează rapid. Este neclar care formă de inteligenţă va fi cea dominantă în următorii 100, 150 de ani”, a mai spus acesta.

Reed Hastings nu este primul expert care avertizează asupra pericolelor dezvoltării inteligenţei artificiale. Bill Gates, Steve Wozniak şi Stephen Hawking au lansat semnale similare.

Celebrul informatician Steve Wozniak, cofondatorul Apple şi cel care a desenat primele computere ale companiei, in anii ’70, lansează un nou semnal de alarmă privind pericolele tehnologiei.

Într-un interviu pentru Australian Financial Review, Wozniak a declarat ca inteligenta artificiala va prelua controlul asupra omenirii.

„Calculatoarele vor prelua controlul asupra omenirii, fara indoiala! Asa cum oameni precum Stephen Hawking sau Elon Musk au prezis, sunt de acord ca viitorul este infricosator si foarte rau pentru oameni. Daca vom crea aceste device-uri care sa rezolve toate lucrurile pentru noi, pana la urma vor gandi mai rapid decat de noi si vor scapa de oamenii inceti pentru a conduce companiile mai eficient” a declarat Wozniak.

„Vor fi ei zei? Vom fi noi animale de casa? Sau noi vom fi furnicile strivite? Nu stiu ce sa zic.. Dar cand am avut timp sa ma gandesc daca voi fi tratat in viitor ca un animal de familie pentru aceste masinarii inteligente… ei bine, eu imi voi trata propriul caine foarte frumos” a mai afirmat Wozniak.

Sunt in tabara celor ingrijorati de super-inteligenta. La inceput masinile vor face extrem de multe pentru noi si nu vor fi super-inteligente. Acesta ar trebui sa fie un lucru pozitiv daca stim sa gestionam bine situatia. Insa in cateva decenii inteligenta va deveni suficient de puternica incat sa devina o amenintare. Sunt de acord cu Elon Musk si cu altii si nu inteleg de ce unii chiar nu sunt ingrijorati”, a declarat Bill Gates.

A aparut DeepMind, robotul care ia singur decizii!

DeepMind. Tineti minte acest nume. Este denumirea unui computer dezvoltat de Google care este capabil sa ia singur decizii. Inteligenta artificiala a ajuns la un asemenea nivel incat aceasta ii permite sa se joace singur 49 de jocuri video, precum un copil de 5-6 ani.

Cercetătorii de la Google DeepMind au declarat că este pentru prima dată când un sistem informatic a învăţat singur să stăpânească şi să execute o serie de sarcini complexe, relatează GadgetReport.ro

„Până în prezent, sistemele capabile de autoînvăţare au fost folosite doar pentru probleme relativ simple. Pentru prima dată în lume, am folosit un astfel de sistem într-un mediu perceptiv bogat pentru a executa sarcini care sunt greu de realizat de oameni”, a declarat Demis Hassabis, vicepreşedinte al departamentului de inginerie din cadrul DeepMind.

Din testele realizate, DeepMind a fost cel puţin la fel de bun ca un jucător uman în cazul a mai mult de jumătate dintre jocurile precum Space Invaders, Video Pinball, Boxing, Breakout, Enduro si Pong, create de Atari, foarte populare în anii 1980.

Mai multe detalii despre DeepMind aflaţi de AICI.