Hatzegopteryx, cel mai mare dinozaur zburător, expus la Antipa

Data: 21/07/2016 | Autor: .

hatzegopteryxHatzegopteryx, cel mai mare dinozaur zburător din lume descoperit pe teritoriul României şi reprodus la scara 1:1, va fi prezentat, în premieră, pe 28 iulie, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Hatzegopteryx thambema este un pterozaur azhdarchid de mari dimensiuni, care avea o deschidere a aripilor de 12 metri şi un craniu care măsoară aproape 3 metri. Numele se compune din Hatzeg, care vine de la zona unde a fost descoperit, şi pteryx, grecescul pentru „pasăre”.

Dinozaurul a fost descoperit în 1978 de Dan Grigorescu, în zona Haţegului. Se estimează că a trăit acum 71 – 65 de milioane de ani în urmă, la sfârşitul Cretacicului.

Dinozaurul, care aparţine Dino Parc Râsnov, va fi prezentat la Muzeul Antipa în cadrul expoziţiei ‘Aripi peste timp’ şi a fost reprodus conform ultimelor descoperiri făcute de Dan Grigorescu, profesorul care a găsit fragmentele din oasele giganticului dinozaur.

Expoziţia ‘Aripi peste timp’ este deschisă în perioada 28 iulie-14 august, interval în publicul îl poate admira nu doar pe dinozaur, dar şi pe Pteranodon animatronic şi încă trei exponate, amplasate în exteriorul Muzeului de Geologie.