Huawei Mate 30 Pro. Tu ai cumpăra un telefon fără Youtube și celelalte servicii Google?

Huawei Mate 30 Pro și Mate 30. Tu ai cumpăra un telefon fără serviciile Google?

Noile telefoane Huawei Mate 30 Pro și Huawei Mate 30, lansate ieri de compania chineză, în cadrul unui eveniment desfășurat la Munchen, au declanșat vii controverse în presa internațională. Vor reuși cei de la Huawei să vândă cele două flagshipuri și în alte țări, în afară de China, având în vedere că utilizatorii nu vor putea folosi aplicațiile Google, precum Google Search, Gmail, Google Maps și YouTube?

Huawei Mate 30 Pro și Mate 30, primele telefoane pe care Huawei le lansează după ce Statele Unite au impus în luna mai sancțiuni companiei pe care o acuză de spionaj în favoarea Chinei, sunt, de departe, cele mai performante gadgeturi de acest tip pe care chinezii le-au construit vreodată.

Noua generație Mate rivalizează cu șanse reale cu flagaship-urile iPhone 11 și Samsung Galaxy S10 și Note10. Însă dincolo de inovație, de performanță, s-ar putea ca vânzările noilor modele Huawei să fie afectate semnificativ de absența serviciilor Google.

Analiștii Reuters estimează că Huawei, al doilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, ar pierde 10 miliarde de dolari din cauza sancțiunilor impuse de SUA.

Noile modele Huawei din gama Mate 30 au instalată o versiune open-source a sistemului de operare Android și nu cea mai recentă variantă licențiată de Google, astfel că utilizatorii nu vor avea acces la serviciile și aplicațiile oferite de Google, precum Gmail, Youtube sau Google Maps.

În schimb, Huawei oferă propria interfață, EMUI10, prin intermediul căreia utilizatorii vor putea folosi unele dintre aplicațiile Google și alte aplicații populare, precum Facebook sau Whatsapp. Va fi de ajuns? Rămâne de văzut. Pe surse se spune că, cel puțin în cazul modelului Pro, acesta s-ar putea nici să nu fie vândut pe piața europeană.

Cert este că, din punct de vedere tehnologic, Huawei Mate 30 Pro și Mate 30 arată foarte bine. Noile telefoane sunt mult mai compacte, au camere performante și ecrane fără margini, mai strălucitoare față de modelele anterioare.

Huawei Mate 30 Pro

Vedeta este, bineînțeles, modelul Huawei Mate 30 Pro. Telefonul are un ecran OLED, curbat fără margini, de 6,53 inci, numit „Horizon Display”. Rezoluția nu este una impresionantă, doar un 1,176 x 2,400 pixeli, însă ecranul vine cu un plus – este capabil să suporte și un stylus M-Pen. Butoanele fizice de volum și cameră au fost înlocuite cu unele virtuale.

Dincolo de ecranul spectaculos, telefonul se remarcă prin camerele foto&video. Pe spate are două camere de 40 megapixeli, dintre care una ultra wide, numită Cine Camera. Ambele folosesc senzorul 3D ToF pentru a conferi efectul de bokeh în clipuri video. A treia cameră de pe spatele lui Mate 30 Pro are 8 megapixeli, ce are un zoom optic 3x, dar și un zoom optic hibrid de 5x.

Suita poate filma clipuri video 4K, la 60 de frame-uri pe secundă (!!), în slow-motion, la 7,680fps și rezoluție de 720p și în mod time lapse, la rezoluție 4K cu sistemul de culori HDR+.

Interesant este și faptul că Huawei Mate 30 Pro pare că se descurcă excelent și pe timp de noapte, oferind o sensibilitate (ISO) 52.000.

Camera de selfie are 32 MP și este optimizată cu ajutorul sistemului de inteligență artificială și noii tehnologii hardware de scanare 3D.  Camera este capabilă să recunoască gesturi și să urmărească capul utilizatorului pentru a stabili care este cea mai bună orientare a pozei.

Dincolo de ecran și camera, Huawei are un hardware de top. Un procesor cu chipset Kirin 990, 8GB de RAM precum și cu un procesor grafic Mali-G76 MP16 GPU vin să susțină un Android 10 pur, rulat cu interfața EMUI10, de pe un spațiu de stocare standard de 128/256 GB. Spațiul de stocare poate fi extins cu încă 256GB prin adăugarea unui card de memorie.

În plus, chinezii au montat pe acest telefon cel mai spectaculos sistem de conectivitate din piață, cu numai puțin de 21 de antene, dintre care 14 destinate captării semnalului 5G.

Astfel că, în comparație cu Samsung Galaxy Note10+ 5G, noul telefon captează semnal 5G de pe cinci benzi față de 3 cât poate modelul sud-coreean.

Huawei Mate 30 Pro se încarcă printr-o noua tehnologie de încărcare wireless, capabilă să furnizeze până la 25W în bateria de 4.500mAh. Noile telefoane dispun de sistem de încărcare fast-charge de 40W, la o priză normală, prin comparație cu Samsung care oferă funcția de fast charge la 25 W, iar Apple la 18 W.

Telefonul este rezistent la apă și praf, având standardul IP68.

Huawei Mate 30 Pro va fi disponibil în patru culori: negru, gri, mov și verde, alături de o ediție specială în piele vegană. Prețurile pornesc de la 1099 de euro, în varianta cu 8 GB de RAM și 256 GB spațiu de stocare. Modelul 5G va costa cu 100 de euro mai mult, iar cel mai scump model pro, Huawei Mate 30 Porsche Design, va fi vândut cu 2.095 de euro.

Huawei Mate 30

Modelul standard lansat de chinezi nu diferă foarte mult față de ediția Pro. Are un display plat, OLED, de 6,62 inch, cu 1,080 x 2,340 pixeli, cu senzor de amprentă în ecran.

Pe spate are trei camere, una de 40 MP, cu o apertură f/1.8, o cameră tele cu zoom optic 3x și un zoom optic hibrid de 5x, cu sistem optic de stabilizare a imaginii, și o cameră ultrawide de 16 MP.
Camera de selfie este aceeași de pe Pro, de 24 MP.

În configurația de bază, față de modelul Pro, Mate 30 vine cu 6/8GB de RAM și un spațiu de stocare de 128 GB. Telefonul este propulsat de o baterie mai mică, de 4200 mAh, cu încărcare wireless de 27W și încărcare normală la 40W.

Huawei Mate 30 va costa 799 de euro, în varianta de 8GB de RAM și 128 GB spațiu de stocare.