Hyundai construieşte o maşină ieftină, fără şofer

Data: 8/01/2017 | Autor: .

Hyundai construieşte o maşină ieftină, fără şofer

Hyundai îşi propune să aducă pe piaţă cea mai ieftină maşină autonomă din lume. În cadrul Consumer Electronics Show (CES) 2017 din Las Vegas, sud-coreenii au prezentat un automobil Hyundai Ioniq capabil să ruleze pe străzi, să parcheze şi să evite incidentele din trafic fără niciun fel de asistenţă umană, relatează GadgetReport.ro

Modelul autonom Hyundai Ioniq nu este la fel de spectaculos ca Faraday Future FF 91 sau Ford Fusion Hybrid, însă sud-coreenii nici nu şi-au dorit să construiască un model de lux. Vor o maşină ieftină, simplă, care să se conducă singură.

„Conceptul Ioniq este o maşină normală, nu un proiect ştiinţific”, a declarat Mike O’Brien, vicepreşedintele Hyundai North America.“Credem în democratizarea acestei tehnologii”, a mai spus acesta.

Hyundai îşi propune să vină cu maşini ieftine, în condiţiile în care, pe segmentul premium este deja aglomeraţie. La 25.000 de dolari, Tesla Model 3 este cel mai lăudat model.

Ce înseamnă ieftin la Hyundai? Sud-coreenii nu au vehiculat nicio variantă de preţ, însă cel mai probabil este vorba de automobile de până în 20.000 de euro.

Mike O’Brien a afirmat că principalele obstacole în dezvoltarea maşinilor autonome sunt legislaţia şi infrastructura. „Unele state din SUA permit maşinile parţial autonome, însă mai este mult timp până ce toată lumea va accepta viitorul”, a mai spus acesta.

 

Modelul prezentat la CES 2017 are un motor electric care dezvolta 32 kW (43.5 CP), iar cuplul maxim este de 170 Nm. Acesta este propulsat de o baterie litiu-ion polimer, cu o capacitate de 1.56 kWh, pozitionata sub bancheta spate.

Varianta Ioniq Electric are o autonomie estimata la 200 km. Viteza maxima este de 165 km/h.

Maşina include serviciile Android Auto, Apple CarPlay, TomTom live si sistemul wireless de incarcare a telefonului mobil. In plus, experienta la volan este digitalizata datorita instrumentarului de bord cu ecran TFT de 7 inch.