Hyundai Nexo. Un nou record spectaculos pentru mașina cu hidrogen

Data: 19/07/2020 | Autor: .

Chiar dacă producătorii auto mizează, în marea lor majoritate, pe mașinile electrice, tehnologia de propulsie cu hidrogen s-ar putea să rescrie standardele privind viitorul automobilelor. Cel mai bun exemplu îl reprezintă Hyundai Nexo, modelul cu propulsie cu hidrogen al coreenilor, care a reușit să doboare un record de autonomie.

Într-un test realizat în nordul Franței, Hyundai Nexo a reușit să parcurgă, cu un sigur plin, nu mai puțin de 778 de kilometri de drumuri publice. Mai mult chiar, mai avea combustibil pentru încă 49 de kilometri.

La volanul mașinii s-a aflat Bertrand Piccard, un cunoscut expert în aeronautică și președinte al Fundației Impuls Solar. El a fost primul om care să facă înconjurul Pământului într-un balon cu aer cald, apoi primul om care să facă înconjurul planetei într-un avion propulsat de tehnologie solară.

„Cu această aventură, am demonstrat că odată cu folosirea tehnologiilor curate, nu mai avem nevoie de prototipuri experimentale revoluționare pentru a doborî recorduri. Oricine poate acum să o facă, într-un vehicul cu zero emisii obișnuit’, a declarat Bertrand Piccard.

Cum funcţionează masinile cu hidrogen?

O pilă de combustie, aflată la bordul maşinii, produce o reactie intre hidrogen si oxigenul din aer in urma careia se obtine curent pentru alimentarea unui motor electric. Masina scoate pe teava de esapament apa curata si caldura, fara nici un pic de noxe.

Potrivit sud-coreenilor, pe parcursul drumului, Hyundai Nexo a evitat producerea a 111,2 kg de dioxid de carbon – atât cât ar fi emis un automobil cu combustie internă convențională – și a purificat 404,6 kL de aer, o cantitate pe care 23 de adulți ar respira-o pe parcursul unei zile.

„O nouă era a performanței începe acum, și aduce beneficii în direcția protecției mediului’, a completat acesta.

Nexo are la bază un sistem cu pilă de combustie, combinând oxigenul și hidrogenul pentru a alimenta motorul electric și bateria de 1,56 kWh. Puterea sistemului este de 161 CP, suficient pentru o accelerație 0-100 km/h în 9,54 secunde și o viteză maximă de 179 km/h.

Hyundai Nexo este vândut, în prezent, în 18 țări, la prețul de 69.000 de euro. Printre acestea nu se află, din păcate, și România. Pe piața autohtonă, Hyundai vinde două modele electrice, Ioniq și Kona.

Plasma sau hidrogen in loc de benzina? Cum vor arata masinile in 2100