Masinile cu hidrogen reprezintă viitorul? Hyundai, record incredibil

Masinile cu hidrogen reprezintă viitorul? Hyundai, record incredibil

Masinile cu hidrogen ar putea reprezenta viitorul în industria auto! Sud-coreenii de la Hyundai au anunţat că au doborât recordul mondial de distanţă parcursă cu ajutorul unei maşini alimentate cu hidrogen. Un automobil Hyundai ix35 Fuel Cell a parcurs nu mai puţin de 9.810 km, timp de 6 zile!

Hyundai a anunţat, totodată, că modelul testat a fost capabil să funcţioneze cu un singur plin de hidrogen pe o distanţă de 643 de km!

Recordul a fost realizat pe o autostradă din Londra în cadrul unui proiect intitulat ,,London Hydrogen Network Expansion” (,,LHNE”), iniţiat cu scopul de a promova beneficiile pe care masinile cu hidrogen le pot aduce.

Diana Raine, director în cadrul Hydrogen Energy Sistems, compania care coordonează proiectul LHNE, a declarat că recordul doborât de Hyundai demonstrează că utilizarea hidrogenului drept alternativă la combustibilii clasici reprezintă o soluţie excelentă, având în vedere eficienţa sporită, operarea silenţioasă, dar şi folosirea unei singure materii prime pentru producerea combustibilului – apa.

,Ceea ce ne trebuie acum pentru a oferi oamenilor posibilitatea de a avea masinile cu hidrogen este o înţelegere între guvernul ţării noastre şi companiile constructoare de maşini. Astfel, va putea fi creată infrastructura necesară pentru ca această tehnologie să fie disponibilă cât mai multor şoferi”, a declarat Diana Raine.

Cum funcţionează masinile cu hidrogen? O pilă de combustie, aflată la bordul maşinii, produce o reactie intre hidrogen si oxigenul din aer in urma careia se obtine curent pentru alimentarea unui motor electric. Masina scoate pe teava de esapament apa curata si caldura, fara nici un pic de noxe.

Modelul ix35 Fuel Cell este echipat cu un motor electric de 100 kW (136 CP), care ii permite sa atinga o viteza maxima de 160 km/h. Cele doua rezervoare pentru hidrogen, cu capacitate totala de 5,64 kg, permit vehiculului sa parcurga in total 594 km cu o singura incarcare.

Acesta poate porni chiar si la temperaturi de minus 25 de grade Celsius. Energia este depozitata intr-o baterie litiu-ion polimer de 24 kWh, dezvoltata impreuna cu LG.

Plasma sau hidrogen in loc de benzina? Cum vor arata masinile in 2100