Misterul satului cu cei mai mulţi locuitori de peste 100 de ani

locuitori din Acciaroli

O echipă de cercetători italieni şi americani a declanşat un amplu studiu ştiinţific pentru a afla cum de într-o mică localitate din Italia, Acciaroli, trăiesc cei mai mulţi centenari din lume, adică persoane care au atins vârsta de 100 de ani.

În localitatea situată pe malul Mării Mediterane, în sudul Italiei, dintre cei aproximativ 2000 de locuitori, mai mult de 300 au depăşit vârsta de 100 ani. Mai mult chiar, incidenţa bolilor de inimă şi Alzheimer este extrem de scăzută, relatează GadgetReport.ro

Acciaroli imagine“Vom studiu condiţiile geografice, climaterice, genetice, obiceiurile de consum şi modul în care oamenii din Acciaroli îşi duc viaţa zilnică. Încercăm să descoperim care sunt motivele care stau la baza acestui adevărat fenomen”, a declarat cardiologul american Alan Maisel, de la Şcoala de Medicină San Diego (Universitatea din California).

Primele date au adâncit şi mai mult misterul. Niciunul dintre centenari nu se ocupă cu activităţi fizice şi nici nu ţine dietă, chiar dimpotrivă.

“Ce m-a şocat este că niciunul dintre săteni nu îl vezi să alerge sau să facă alte exerciţii fizice, nici măcar să înoate în mare. Iar mulţi dintre centenari sunt fumători şi unii chiar sunt supraponderali”, a declarat expertul, citat de Science Alert.

Potrivit cercetătorilor, investigaţia este încă la început, însă au apărut şi primele legături concrete între cei peste 300 de centenari – cu toţii mănâncă peşte şi salate cu rozmarin, anşoa şi ulei de măsline.

rozmarin„Rozmarinul este nelipsit din alimentaţia acestora. Este o plantă bogată în calciu, fier, Vitamina B, antioxidanţi şi antiinflamatorii”, a declarat cercetătorul italian Giulia Aloisio Rafaiani. „Anşoa este, de asemenea, prezentă din abundenţă în salatele consumate de localnici. Aceasta este capabilă să prevină disfuncţiile cognotive şi îmbunătăţeşte tonusul fizic”, a mai spus expertul.

“Investigaţia noastră este încă la început şi estimăm că vom avea primele rezultate în câteva luni. Vom corela condiţiile geografice, climaterice, genetice, cu obiceiurile de consum şi modul în care oamenii din Acciaroli îşi duc viaţa zilnică. Sperăm să ajungem la o formulă care să permită dezvoltarea unei soluţii anti-îmbătrânire”, a declarat cercetătorul Salvatore DiSomma.