Îţi merge greu laptopul? 10 acţiuni simple care îl fac mai rapid

Data: 18/03/2018 | Autor: .

Îţi merge greu laptopul? Dacă simţi că PC-ul sau laptopul tău îngheaţă în aplicaţii şi încarcă foarte încet paginile de internet, este timpul să treci la fapte. Expertii de la Starbyte prezintă 10 acţiuni foarte simple, explicate pe înţelesul tuturor.

1. Goleşte cosul de gunoi

Poate părea banal, însă există mulţi utilizatori care uită să cureţe fişierele din Recycle Bin.

2.Foloseşte funcţia Disk Cleanup

Este cea mai simplă şi eficace metodă ca să îţi menţii laptopul la parametri ideali. O găseşti în Program Files. Selectezi C: şi bifează toată căsuţele, iar apoi apeşi pe OK.

3.Goleşte folderul „Downloads”

Atunci cand intri pe internet si descarci diverse fisiere, aceastea sunt stocate automat in folderul ”Downloads”, putand fi sterse numai manual. De cele mai multe ori, folderul contine fisiere temporare, acestea nefiind vitale pentru buna functionare a laptopului sau PC-ului.

4.Dezinstalează aplicaţiile vechi sau pe cele care nu le foloseşti

Intră în Program Files şi vezi ce programe ai instalate. Dacă sunt unele pe care nu le foloseşti, dezinstalează-le. Multe dintre ele sunt active în background şi solicită procesorul şi memoria laptopului. Mare atenţie ce programe dezinstalezi. Poţi dezinstala, fără probleme, programele de editare video, audio, text, în general pe cele care nu au legătură cu Microsoft/Apple şi sistemul de operare.

5. Instalează update-urile programelor

Tehnologia avansează, iar software-ul se înnoieşte continuu. De aceea trebuie să iti verifici programele instalate, inclusiv browserul. Dacă foloseşti, de exemplu, Chrome, intră în HELP/ABOUT GOOGLE CHROME şi instalează ultima versiune.

6. Muta fişierele mari pe Hard Disk-uri sau SSD-uri externe

In cazul in care ai un Hard Disk extern sau un SSD, poti sa iti stochezi pe el filmele, muzica si cartile in varianta electronica. Astfel, eliberezi foarte mult spatiu din memoria utilă.

7. Verifică fişierele mari

Uneori, erorile de program produc fisiere mari si nefolositoare. Aceste fisiere pot trece neobservate, insa este indicat sa le elimini folosind programe precum DaisyDisk sau Grandperspective, pentru Mac, sau CCleaner pentru Windows care iti vor arata marimea fiecarui fisier.

8.Verifică driverele pentru eventuale erori

Nu in ultimul rand, verifica driverele si asigura-te ca acestea nu necesita formatare. Daca exista erori la nivelul driverelor, acestea vor calcula gresit capacitatea de stocare si spatiul ramas liber, fiind necesara reinstalarea sistemului. Cu CCleaner, o vei face rapid şi fără nicio problemă.

9.Verifică şi opreşte programele care lucrează în background

Dacă ai un laptop cu Windows, apasă ALT-CTRL ŞI DEL şi apasă pe TASK Manager. Vezi ce programe rulează şi apasă pe End Task la cele pe care nu le foloseşti.

10.Curăţă temporalele din browser

Am lăsat pentru final una dintre acţiunile pe care ar trebui să le realizezi periodic, indiferent de cât de bine îţi merge laptopul. Indiferent de browser, întră în setările acestuia şi apasă pe ,,Clear browsing data”. Vei şterge toate fişierele vechi şi vei vedea că paginile de internet se vor încărca mai repede.