Iliescu, CIT Grup: 63% din clientii de produse refurbished revin pentru achizitii ulterioare

Data: 10/10/2012 | Autor: .

Piata produselor refurbished este una inca mica dar in plina ascensiune in Romania. Fie ca vorbim de laptop-uri, statii de lucru sau servere, economiile pentru astfel de produse pot ajunge si la 50% din pretul unora noi. GadgetReport.ro a stat de vorba despre acest subiect cu Dan Iliescu, seful CIT Grup, unul dintre cei mai mari jucatori de pe aceasta piata.

Iliescu, unul din cei doi asociati ai CIT Grup, a inceput sa vanda calculatoare noi acum zece ani, in timp ce asociatul sau comercializa monitoare second hand pe care le achizitiona de la importatori. Lovindu-se insa de problema limitata a stocurilor cu produse si echipamente de calitate, au hotarat sa devina ei importatori.

Target-ul principal al produselor refurbished este reprezentat de segmentul companilor, care genereaza aproximativ 80% din vanzari. Acolo „decizia se ia rational, prin prisma bani cheltuiti vs. beneficii”, spune Iliescu.

„E atractiv sa cumperi un calculator sau laptop DELL, server cu Windows 7 Proffesional si 2 ani garantie cu toate cablurile si driverele in cutie la pretul de 600 – 800 lei sau statii de lucru, servere, UPS-uri, toate refurbished cu garantie 2 ani. Economiile pot ajunge pana la 50% din pretul la raft al produsului similar nou, astfel incat in loc sa platesti 7.000 lei – 10.000 lei, platesti 4.000 lei – 5.000 lei pentru acelasi produs achizitionat in regim refurbished”, explica seful CIT Grup.

Pe langa pretul mai scazut, produsele refurbished au si alte avantaje, precum garantia de 2 ani sau sistemul de operare preinstalat, dar si posibilitatea de upgrade printr-un program de buy back similar celui din industria auto.

In ceea ce priveste feedback-ul clientilor, acesta este unul pozitiv, 63% dintre acestia revenind pentru achizitii ulterioare. Totusi, exista si clienti care trateaza cu scepticism astfel de produse.

„Prima achizitie e dificila, deoarece sunt circumspecti la produsele folosite. Lipsa unei politici responsabile a unora dintre distribuitori a dus in timp la o neincredere in produsele folosite, second hand. Clientii cred ca au probleme si nu se pot baza pe ele, iar unii chiar au dreptate. Noi recomandam achizita de produse refurbished din mai multe motive: starea lor este net superioara produselor second hand si se comercializeaza la standardele unui produs nou”, spune Iliescu.

In ceea ce priveste riscurile, acestea sunt inexistente in opinia companiei, avand in vedere ca aceasta ofera garantie de retur in primele 30 de zile de la achizitie.

CIT Grup vinde aproximativ 2.000 de produse pe luna si estimeaza venituri de peste 3 milioane de euro in acest an, dupa afaceri de 1,98 milioane de euro in 2012. In ceea ce priveste piata produselor refurbished, aceasta este asteptata sa atinga 5 milioane de euro in acest an si sa creasca cu 40% in 2013, potrivit estimarilor companiei.