Începe ,,Revoluția Grafen”. Bateriile Samsung se vor încărca în 12 minute

Data: 23/10/2018 | Autor: .

Începe ,,Revoluția Grafen''. Bateriile Samsung se vor încărca în 12 minute

Telefoanele, smartwatch-urile, laptopurile și tabletele pe care sud-coreenii de la Samsung le vor lansa în 2019 ar urma să vină cu o inovație tehnică revoluționară. Vor fi primele gadgeturi cu baterii din grafen, un material special care va permite încărcarea gadgeturilor în numai 12 minute, relatează GadgetReport.ro

Bateriile cu grafen se vor încărca mai repede și vor avea o autonomie mult mai mare decât cele cu litiu-ion, din prezent, au declarat experții de la Samsung Advanced Institute of Technology, citați de Sammobile.

Dincolo de viteza de încărcare de peste 5 ori mai mare, bateriile cu grafen vor înmagazina cu 45% mai multă energie.

Grafenul este un material unic, mai puternic decât diamantul, de 200 de ori mai dur decât oţelul, mai conductor decât cuprul, mai flexibil decât cauciucul şi mai subţire decât poţi să vezi cu ochiul liber. Este cel mai conductor material creat vreodată.

Inventat in 2010 de Andre Geim şi Kostya Novoselov, doi cercetători de la Universitatea din Manchester, pentru care au primit Premiului Nobel, grafenul este cel mai subţire dintre toate materialele care există în Univers.

Realizat din carbon, grafenul este, ca sa întelegeti mai bine, atat de subtire incat un milimetru de grafit (materialul din care este realizat creionul) este format din trei milioane de straturi de grafen. O foaie de grafen are o grosime de doar un atom.

CUM VOR ARĂTA GADGETURILE VIITORULUI

Potrivit cercetătărilor citați de GadgetReport.ro, odată implementat în producţie, noul material va permite dezvoltarea unor telefoane, tablete, televizoare şi alte gadgeturi cu ecrane transparente, flexibile şi cu o autonomie de câteva sute de ori mai mare decât cele din prezent

„Ecranele de tip touch screen care au grafenul drept element conductiv pot fi tipărite pe plastic foarte subţire, în loc de sticlă, astfel că ar fi uşoare şi flexibile. Telefoanele mobile ar putea fi la fel de subţiri ca o coală de hârtie, fiind atât de uşor de îndoit încât ar intra în orice buzunar. Datorită rezistenţei extraordinare a grafenului, aceste telefoane ar fi foarte greu de distrus”, au declarat specialiştii American Chemical Society.

Grafenul ar putea fi folosit, astfel, pentru producerea de tranzistori ultrarapizi, display-uri flexibile sau LED-uri. Materialul ar putea spori eficacitatea laserelor şi a fotodetectorilor şi ar putea transforma domeniile producţiei şi stocării energiei, contribuind la modificarea a numeroase dispozitive precum bateriile şi celulele solare.

De asemenea, folosirea grafenului în materiale compozite ar permite îmbunătăţirea structurii aripilor de avion, ceea ce le-ar reduce acestora greutatea. În medicină, grafenul ar putea fi folosit pentru conceperea de ţesuturi şi retine artificiale şi pentru a transporta medicamentele la ţesutul care are nevoie de ele.

Un alt domeniu în care grafenul va fi folosit este medicina, acolo unde va permite dezvoltarea unei noi generaţii de dispozitive bionice. El ar putea fi folosit pentru a transmite impulsuri electrice către neuroni, permiţând oamenilor paralizaţi să-şi recapete controlul asupra membrelor în urma unui accident soldat cu vătămarea măduvei spinării. Acelaşi mecanism ar putea fi folosit pentru a permite controlarea membrelor artificiale, prin utilizarea grafenului pentru a transmite semnale electrice către motoarele care le pun pe acestea în mişcare.