Descoperire ştiinţifică. O nouă versiune de grafen va revoluţiona industria electronicelor

Data: 22/06/2018 | Autor: .

Descoperire ştiinţifică. O noua versiune de grafen va revoluţiona industria electronicelor

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au reuşit să dezvolte o variantă de grafen care oferă o superconductivitate. Asta înseamnă că permite pătrunderea curentului electric fără ajutorul unei rezistenţe.Invenţia este considerată un pas important în folosirea ,,materialului minune”, despre care se spune că va declanşa o adevărată revoluţie tehnologică, relatează GadgetReport.ro

Procesul a fost posibil prin adăugarea atomilor de calciu în structura grafenului.

Cercetările din prezent demonstrează că materialul a obţinut un tip de conductivitate fără precedent.

„Materialul rezultat este unul cu adevărat remarcabil. Va fi baza de la care vor putea fi dezvoltate electronicele viitorului”, a afirmat cercetătorul Jason Robinson de la Universitatea Cambridge.

Grafenul este un material unic, mai puternic decât diamantul, de 200 de ori mai dur decât oţelul, mai conductor decât cuprul, mai flexibil decât cauciucul şi mai subţire decât poţi să vezi cu ochiul liber. Este cel mai conductor material creat vreodată.

Inventat in 2010 de Andre Geim şi Kostya Novoselov, doi cercetători de la Universitatea din Manchester, pentru care au primit Premiului Nobel, grafenul este cel mai subţire dintre toate materialele care există în Univers.

Realizat din carbon, grafenul este, ca sa întelegeti mai bine, atat de subtire incat un milimetru de grafit (materialul din care este realizat creionul) este format din trei milioane de straturi de grafen. O foaie de grafen are o grosime de doar un atom.

CUM VOR ARĂTA GADGETURILE VIITORULUI

Potrivit cercetătărilor, odată implementat în producţie, noul material va permite dezvoltarea unor telefoane, tablete, televizoare şi alte gadgeturi cu ecrane transparente, flexibile şi cu o autonomie de câteva sute de ori mai mare decât cele din prezent

„Ecranele de tip touch screen care au grafenul drept element conductiv pot fi tipărite pe plastic foarte subţire, în loc de sticlă, astfel că ar fi uşoare şi flexibile. Telefoanele mobile ar putea fi la fel de subţiri ca o coală de hârtie, fiind atât de uşor de îndoit încât ar intra în orice buzunar. Datorită rezistenţei extraordinare a grafenului, aceste telefoane ar fi foarte greu de distrus”, au declarat specialiştii American Chemical Society.

Grafenul ar putea fi folosit, astfel, pentru producerea de tranzistori ultrarapizi, display-uri flexibile sau LED-uri. Materialul ar putea spori eficacitatea laserelor şi a fotodetectorilor şi ar putea transforma domeniile producţiei şi stocării energiei, contribuind la modificarea a numeroase dispozitive precum bateriile şi celulele solare.

De asemenea, folosirea grafenului în materiale compozite ar permite îmbunătăţirea structurii aripilor de avion, ceea ce le-ar reduce acestora greutatea. În medicină, grafenul ar putea fi folosit pentru conceperea de ţesuturi şi retine artificiale şi pentru a transporta medicamentele la ţesutul care are nevoie de ele.

Un alt domeniu în care grafenul va fi folosit este medicina, acolo unde va permite dezvoltarea unei noi generaţii de dispozitive bionice. El ar putea fi folosit pentru a transmite impulsuri electrice către neuroni, permiţând oamenilor paralizaţi să-şi recapete controlul asupra membrelor în urma unui accident soldat cu vătămarea măduvei spinării. Acelaşi mecanism ar putea fi folosit pentru a permite controlarea membrelor artificiale, prin utilizarea grafenului pentru a transmite semnale electrice către motoarele care le pun pe acestea în mişcare.

Samsung a anuntat, deja, ca a gasit o metoda eficienta care poate duce la productia de masa a acestui material. Asta inseamna ca, in curand, vom vedea primele gadgeturi realizate cu grafen.

Potrivit profesorului Andre Geim, de la Universitatea din Manchester, implementarea grafenului în producţia gadgeturilor ar putea să mai durere. „De regulă este nevoie de o perioadă de aproximativ 40 de ani de la descoperirea unui material nou până la folosirea acestuia în produse destinate publicului larg. Gândiţi-vă la polimeri: a durat ceva de la descoperirea lor până la momentul în care plasticul a devenit omniprezent în viaţa noastră”, a declarat acesta.

Pentru a intelege mai multe despre acest material minune, urmariti clipul video de mai jos, realizat pentru emisiunea The One Show de la BBC.