Saccorhytus coronarius. Aşa arată cel mai vechi strămoş al omului

Data: 31/01/2017 | Autor: .

Saccorhytus coronarius. Aşa arată cel mai vechi strămoş al omului

Cercetătorii chinezi au descoperit, în provincia Shaanxi, fosila unuia dintre cei mai vechi strămoşi al omului. Cunoscut sub numele de Saccorhytus coronarius şi măsurând numai câţiva milimetri, acesta a trăit acum 540 de milioane de ani, în Cambrian, relatează GadgetReport.ro

Cercetătorii au descoperit fosila într-un strat de sedimente, în care se mai aflau alte 45 de fosile, prinse în nisip. Saccorhytus coronarius face parte din categoria Deuterostomia, un grup de animale eumetazoare cu simetrie bilaterală.

Deuterostomii se desting prin dezvoltarea embrionară a anusului din blastopor, iar gura se formează secundar (la protostomieni din blastopor se dezvoltă gura). Aceste animale au celo, schelet intern de origine mezodermică și un sistem nervos în formă de cordon sau tub.

Cercetătorii spun că, în Cambrian, acum 540 de milioane de ani, animalele din această categorie au cunoscut o evoluţie spectaculoasă, într-o varietate extraordinară.

“Credem că deuterostomii se află la începuturile exploziei de specii de animale care au populat pământul, incluzându-ne şi pe noi. La prima vedere, fosila pare a fi un bob negru, însă privit la microscop, poţi vedea cum arăta acest precursor al animalelor”, a declarat cercetătorul Simon Conway Morris, de la Universitatea Cambridge.

Un studiu de specialitate, dedicat descoperirii, a fost publicat în revista Nature şi îl puteţi citi AICI.