Dovedit ştiinţific: Cum rezistăm tentaţiilor culinare, fără să ne îngrăşăm

Ne este aproape imposibil să rezistăm tentaţiilor culinare. Indiferent de cât şi cum mâncăm, atunci când vedem un produs apetisant, cu greu ne abţinem să nu gustăm. Cercetătorii au găsit motivul pentru care nu putem să rezistăm tentaţiei, relatează GadgetReport.ro

Ai mâncat o friptură bună, un preparat excelent la cuptor, cine ştie ce minunăţie culinară şi simţi că nu mai poţi să înghiţi nimic. Iar când apare o prăjitură, ceva dulce, nu te poţi abţine să nu guşti măcar o linguriţă. Există o explicaţie ştiinţifică pentru acest comportament culinar.

Potrivit cercetătorilor britanici, de vină pentru pofta incontrolabilă este aşa-numitul senzor specific de saţietate (SSS), care influenţează percepţia creierului privind starea de satisfacţie culinară.

Un studiu publicat în Jurnalul Internaţional de Obezitate arată că senzorul SSS influenţează nu numai percepţia legată de dulciuri. SSS implică orice tentaţie culinară care, la un moment dat, ne face cu ochiul.

Potrivit experţilor, indiferent de varietatea produselor alimentare, la un moment dat ne săturăm de ele, iar creierul îşi manifestă „nemulţumirea” prin activarea acestui senzor.

Nu ar exista nicio regulă privind obiceiurile de consum. „Se poate întâmpla, de exemplu, să te saturi de îngheţată şi să simţi nevoia unei fripturi. Asta pentru că creierul are nevoie tot timpul de stimuli, indiferent că vorbim de gust, textură, miros, culoare etc”, au explicat experţii.

Cum rezistăm tentaţiilor culinare? Un studiu publicat în Jurnalul Britanic de Nutriţie relevă faptul că creierul poate fi păcălit cu porţii mici, în aşa fel încât să nu ne îngrăşăm.

„Dacă vreţi să rezistaţi influenţei SSS, încercaţi să mâncaţi produse cât mai variate, în cantităţi mici. Creierul va fi satisfăcut, iar dvs. veţi putea preîntâmpina îngrăşarea”, au declarat aceştia.