A inceput „prigoana” Facebook. 53% dintre companii blocheaza complet accesul la retelele sociale

Data: 18/07/2011 | Autor: .

Socializarea online a devenit a doua cea mai interzisa activitate in timpul serviciului, dupa cea de partajare de fisiere prin retelele peer-to-peer, releva un sondaj realizat de Kaspersky Lab, in randul a 1.300 de specialisti IT din 11 tari.

Potrivit rezultatelor studiului, realizat in parteneriat cu B2B International, 53% dintre companii au blocat complet accesul la retelele sociale, iar alte 19% au restrictionat astfel de activitati prin diferite metode.

Potrivit expertilor, dincolo de faptul ca duc la scaderea productivitatii muncii, retelele sociale prezinta un risc ridicat pentru securitatea IT a companiilor, alaturi de diverse alte servicii de file sharing. Retelele de tip Facebook, Twitter sau Google+ sunt percepute de specialistii IT drept canale de raspandire a malware-ului, din cauza popularitatii lor si vulnerabilitatilor foarte raspandite in platformele online.

Companiile sunt ingrijorate atat de productivitate, cat si de securitate, de aceea anumite activitati ale angajatilor sunt restrictionate”, a declarat Costin Raiu, director Global Research & Analysis Team la Kaspersky Lab.

Socializarea online este privita ca fiind consumatoare de timp, dar si ca sursa potentiala de atacuri informatice, deci o amenintare asupra informatiilor confidentiale din companie.”

Alaturi de accesul la retelele sociale si serviciile de file sharing, companiile mai interzic jocurile online, accesarea de site-uri cu continut neadecvat, streaming-ul video si serviciile de mesagerie instant (ex: Yahoo! Messenger).

Rezultatele complete ale studiului „Global IT Security Risks” le puteti citi aici.

Kaspersky Lab este cel mai mare producator de solutii de securitate informatica din Europa si locul patru la nivel mondial. Compania ofera sisteme de securitate pentru PC, care protejeaza utilizatorul de virusi, spyware, crimeware, hackeri, phishing si spam.