Tanase, Kaspersky: Plusurile si minusurile Google+

Data: 14/07/2011 | Autor: .

Isterie mare zilele acestea in online, deoarece s-a lansat o noua retea sociala. Da, este vorba de Google+, care a ridicat cel putin acelasi entuziasm pe care Google Wave il producea nu cu foarte mult timp in urma. Speram, totusi, ca noua retea de socializare a Google sa nu aiba aceeasi soarta precum predecesorul Wave, scrie, pe blogul sau, Stefan Tanase, senior regional researcher Kaspersky.

Sunt intrebat in stanga si in dreapta cat de mult trebuie sa fim ingrijorati de problemele legate de securitate si confidentialitate, atunci cand vorbim despre retele sociale. Ei bine, retineti ca „marile problemele” stau, de fapt, in acele mici optiuni sau setari pe care noi, utilizatorii, nu le intelegem foarte bine si nici nu ne batem prea mult capul cu ele. Stim cum este cu Facebook, acum asteptam sa vedem cum ne vom intelege cu noul Google+.

As vrea sa acord un mare plus lui Google+ pentru ca informatiile din Politica de Confidentialitate sunt mult mai accesibile utilizatorilor, mai scurt formulate si usor de citit/urmarit. Mai mult decat atat, imi place si modalitatea pe care au ales-o pentru a se pozitiona in fata utilizatorilor ingrijorati ca publica prea multe informatii la care au acces persoane necunoscute – veniti la noi, avem „cercuri”. Si in Facebook poti configura grupuri de prieteni, care vor avea mai mult sau mai putin acces la informatiile pe care le postezi, dar utilizatorul trebuie sa dea mai multe click-uri pentru a configura aceste setari. Asadar, un „plus” pentru Google+.

httpv://www.youtube.com/watch?v=xwnJ5Bl4kLI

Cu toate ca exista astfel de optiuni si setari in retelele sociale, insist asupra unor sfaturi pe care le repet de fiecare data utilizatorilor: cat timp ai un cont pe orice retea sociala, impaca-te cu ideea ca ceea ce publici este posibil sa devina, la un moment dat, vizibil tuturor. Asteapta-te la ce e mai bun, dar gandeste-te la ce poate fi mai rau. Nu incarca o fotografie, nu posta un link sau un comentariu daca nu esti pregatit sa iti asumi intreaga responsabilitate pentru actiunile tale. Stiu ca uneori e greu sa iei o decizie, dar daca ai dubii, pur si simplu renunta la idee. Fii sincer cu tine si nu vei avea nicio problema. E vorba de bun simt, pana la urma :)

Nu vreau nicicum sa te sperii, insa adevaratele probleme cu retelele sociale vin din faptul ca sunt… sociale. Fiecare serviciu de acest gen se afla intr-un proces constant de gasire a echilibrului intre uzabilitate si siguranta, deoarece nu te poti bucura de amandoua in acelasi timp. Interfetele de acces trebuie sa fie cat mai prietenoase, usor de folosit si cu acces la numeroase optiuni, iar masurile de securitate vor avea intotdeauna ceva de obiectat impotriva acestei abordari.

Din pacate, in majoritatea cazurilor, balanta se inclina in favoarea uzabilitatii, nu a sigurantei, si inteleg pe deplin motivele de business care stau in spatele acestei alegeri. Tot ceea ce sper este ca Google+ sa vina cu o noua abordare.

httpv://www.youtube.com/watch?v=nKhheto4L6k

Cine este Stefan Tanase?

Cu o experienta solida in dezvoltarea web si o pasiune pentru securitatea online, Ștefan Tanase s-a alaturat echipei Kaspersky Lab in anul 2007. Aplicand cunostintele din online in domeniul securitatii informatice, participa activ la dezvoltarea de noi tehnologii in vederea protejarii utilizatorilor de internet in fata amenintarilor acestui nou mediu de business si comunicare.

Alaturi de expertul in securitate informatica Costin Raiu, el se implica in dezvoltarea si administrarea mai multor proiecte inovatoare de cercetare, de la baze de date cu sample-uri de virusi sau honeypot-uri de e-mail pentru analiza mesajelor spam, pana la crawler-e web care scaneaza continuu internetul pentru a identifica si neutraliza noi amenintari.

Ca membru al GReAT (Global Research and Analysis Team), Ștefan publica analize ale subiectelor fierbinti privind securitatea online pe www.viruslist.com, portalul Kaspersky de informare si educare a publicului cu privire la virusi, hackeri si spam.