KeRanger, virusul care cere bani utilizatorilor de computere Apple

Data: 7/03/2016 | Autor: .

apple computer gadgetreport.roUtilizatorii de computere Apple se confruntă cu un virus în premieră,KeRanger, care poate securiza calculatoarele victimă, iar hackerii cer bani pentru deblocarea fisierelor.

KeRanger, primul ransomware care infectează sistemul de operare OSX, se propagă prin clientul de torenţi BitTorrent, Transmission. Acest program are milioane de utilizatori în toată lumea și este apreciat în mod deosebit de utilizatori de Mac-uri.

Virusul, identificat ca OSX.KeRanger.A, a fost găsit în kit-ul de instalare al programului Transmission, versiunea 2.90 pentru OSX. Astfel, cei care au descărcat programul de pe site-ul oficial și l-au instalat au fost infectați cu același ransomware.

Suspiciunile utilizatorilor au fost astăzi confirmate de compania de securitate Palo Alto Networks, care a publicat un avertisment în acest sens pe propriul site.

KeRanger criptează documente și diverse alte fișiere importante și cere bani, în monedă virtuală Bitcoin, pentru decriptarea lor. Mai mulţi utilizatori au declarat că li s-au cerut câte400 de dolari.

Transmission a anunţat lansarea versiunii 2.92, în tentativa de a opri expansiunea virusului. Toţi utilizatorii acestuia ar trebui să facă update de urgenţă la acest nou program.