Kevlar boxers. Au aparut primii chiloti anti-glont

Data: 15/08/2015 | Autor: .

Armata americana a dezvoltat primii boxeri care ofera protectie anti-glont soldatilor aflati in misiunile din strainatate. „Combat underpants” sunt realizati din Kevlar.

Initiativa a fost lansata dupa ce armata britanica a apelat la firma Blast Boxers din Cardiff pentru a dezvolta un produs similar. 

Boxerii americani, denumiti Pelvic Protection System, vor include doua nivele de protectie a zonelor intime, Tier I si Tier II, bazate pe materiale extrem de rezinstente si flexibile precum Kevlar.

“Boxerii iti asigura protectia de care ai nevoie in zonele de conflict. Era nevoie de asa ceva in conditiile in care au fost multe cazuri in care soldatii au fost raniti. Sunt usori, nu transpiri si te misti confortabil cu ei”, a declarat  Lt. Col. Frank J. Lozano.

Chilotii sunt testati de armata americana inca din iunie 2011.

Potrivit Wikipedia, Kevlarul a fost inventat în 1965 de către compania DuPont (SUA) și introdus pe piață în 1970. Kevlar-ul este o poliamidă cu proprietati mecanice deosebite, fiind de 5 ori mai rezistentă decât oțelul, considerat la o greutate egală. Pentru aceste considerente, Kevlar-ul a fost prima fibră polimerică organică adecvată utilizării în compozite avansate, fiind totodată una dintre cele mai importante fibre sintetice dezvoltate până în prezent. Kevlar-ul este un polimer înalt cristalin care, datorită formei de baghetă a moleculelor de para-aramid și a procesului de obținere prin filarea precursorului, produc anizotropia fibrelor, asemănător fibrelor de carbon.