Laserul de la Măgurele, folosit pentru o viitoare misiune pe Marte

Data: 2/03/2016 | Autor: .

Laserul de la Măgurele, folosit pentru o viitoare misiune pe Marte

Laserul de la Măgurele va putea fi folosit pentru tratarea cancerului şi pentru a pregăti o viitoare misiune pe Marte. Sunt câteva dintre planurile ambiţioase ale cercetătorilor care vor lucra la viitorul centru tehnologic care va deveni operaţional în 2018.

Laserul de la Măgurele se va afla în avanposturile cercetării ştiinţifice la nivel mondial. Directorul proiectului, Nicolae Zamfir, a declarat că din 2018, când se estimează că va deveni funcţional cel mai puternic laser din lume, cercetările vor porni pe mai multe paliere ştiinţifice, de la medicină la astronomie.

laserul de la magurele 2Cercetătorii îşi propun să găsească soluţii pentru o serie de probleme precum tratarea cancerului, acolo unde nu se mai poate interveni chirurgical.

Potrivit lui Nicolae Zamfir, există o metodă numită protonoterapie , de tratare a tumorilor canceroase cu ioni acceleraţi. Metodă este utilizată  în zonele unde tumoarea nu permite o intervenţie chirurgicală (creier, ochi).

În acest domeniu, afirmă cercetătorul, s-a trecut de la faza de cercetare care fusese iniţiată la CERN, la faza de instalare în unele spitale din ţările mai dezvoltate.

„Un astfel de accelerator costă în jur de 100 de milioane de dolari tocmai din cauza acestor măsuri de radioprotecţie. Dacă s-ar face accelerarea pe masă (cu laserul), atunci ar putea să-şi permită mai multe spitale să aibă aşa ceva”, a declarat Nicolae Zamfir.

O altă aplicaţie pentru laserul de la Măgurele va simula radiaţia cosmică pentru a vedea cum se comportă materialele din care sunt făcute staţiile şi navetele spaţiale pentru o călătorie de lungă durată, cum ar fi o viitoare misiune spre Marte.

De asemenea, cercetătorii îşi propun să găsească răspunsuri la problemele de fizică teoretică, cum ar fi distribuţia elementelor în Univers. Nu în ultimul rând, laserul de la Măgurele ar putea accelera particulele cu ajutorul laserului, metodă care ar putea putea înlocui pe viitor tehnologia folosită acum la CERN, în Elveţia.

Laserul de la Măgurele va avea 10 petawaţi, ceea ce înseamnă 10% din puterea întregului Soare.

Vedeţi imagini cu viitorul centru de la Măgurele şi aflaţi mai multe informaţii de actualitate din lumea ştiinţei şi tehnologiei din rubrica Gadget Show, realizată de GadgetReport.ro şi difuzată astăzi la Realitatea TV.

Toate înregistrările emisiunii sunt disponibile pe canalul de youtube GadgetReport.ro