Malwarebytes. Un utilitar simplu, gratuit, care verifică dacă ai viruşi în calculator

Data: 5/03/2018 | Autor: .

Malwarebytes. Un utilitar simplu, gratuit, care verifică dacă ai viruşi în calculator

Atunci când intri pe internet, asta înseamnă că descarci în calculatorul tău tot felul de pachete de date. Printre acestea se afla, posibil, şi viruşi, în principal soft-uri de tip malware pe care un antivirus clasic, care nu este actualizat, nu poate să le depisteze. Experţii de la Starbyte îţi recomandă să foloseşti Malwarebytes, un program simplu şi eficient.

Ce fac aceste software-uri malware? În primul rând îţi copiază datele confidenţiale (parole, informaţii despre carduri, formulare de înscriere etc.) pe care le trimit apoi hackerilor.

În acest mod poţi rămâne fără bani în cont sau te poţi trezi cu accesul restricţionat la email sau la unele site-uri pe care le foloseşti, inclusiv Facebook şi Instagram.

Experţii spun că sunt foarte multe programe de tip malware atât de bine realizate încât nu sunt detectate decât cu instrumente software profesionale.

Una dintre cele mai bune soluţii anti-malware este cea dezvoltată de malwarebytes.com. Un utilitar pe care îl puteţi descarca de AICI şi care va curăţa calculatorul de posibilele ameninţări. Versiunea gratuită o vei putea folosi timp de 14 zile, timp suficient pentru a afla cum funcționează. Ulterior, poți să cumperi versiunea pro, la un preț excelent.

Starbyte relata, zilele trecute, despre un nou tip de ransomware extrem de agresiv – denumit GandCrab – care a afectat, până în prezent, peste 53.000 de calculatoare, inclusiv din România.

GandCrab se răspândește prin reclame publicate pe site-uri infectate sau prin chitanțe și facturi fictive trimise ca fișiere atașate în e-mail-uri.

Odată ce victima accesează vectorul de atac, GandCrab blochează fișierele importante de pe calculatorul folosit și apoi solicită victimelor recompense substanțiale în schimbul deblocării datelor criptate.

În schimbul cheii de decriptare, dezvoltatorii Grand Crab cer recompense cu valori cuprinse între 400 de dolari și câteva sute de mii, în moneda virtuală DASH, folosită în premieră pentru activități infracționale asociate ransomware.

Diferența semnificativă între sumele cerute victimelor șantajate se explică prin faptul că infractorii informatici au dezvoltat și un serviciu de afiliere care permite răspândirea GandCrab de către orice altă grupare interesată să câștige bani.