“Marea Unire” din televiziune. LG, Philips si Sharp

Data: 7/09/2011 | Autor: .

Cei trei mari jucatori din piata televiziunii vor sa dezvolte o platforma comuna de tip Smart TV in tentativa de a face fata concurentei Apple, Google si Samsung.  SDK ar putea aparea, in varianta beta, in luna octombrie.

Oficialii LG, Philips si Sharp vor ca noul SDK sa poata fi accesat de pe orice televizor, iar dezvoltatorii sa primeasca astfel “apa la moara”, pentru a scrie aplicatii pentru noua tehnologie.

Softul TV ar urma sa fie construit pe HTML5, CE-HTML si HbbTV.

Cei trei producatori spera ca prin dezvoltarea si promovarea platformei sa castige o cota semnificativa din piata dominata, in prezent, de Apple TV, Google TV si Smart TV de la Samsung. In plus, Hulu TV si-a anuntat expansiunea la nivel international.

Initiativa este justificata mai cu seama ca atat Apple cat si Google au anuntat ca pregatesc noi versiuni pentru platformele TV, iar Samsung a ajuns deja la 1000 de aplicatii si a lansat, recent, un parteneriat si cu Youtube.

Cum arata viitorul televiziunii ?

Televizoarele din viitorul apropiat vor fi subtiri ca hartia, vor afisa o imagine tridimensionala de 16 ori mai clara decat standardul HD, vor fi capabile sa isi schimbe continutul si setarile, „simtind“ telespectatorul, si vor permite interactiunea multimedia.

Cercetatorii  afirma ca multe dintre aceste tehnologii sunt deja in faza de dezvoltare. Astfel ca primele televizoare inteligente le-am putea vedea in magazine in urmatorii 5-8 ani.

 Una dintre tehnologiile deja puse in practica este standardul Super Hi-Vision. Dezvoltata de Sharp si Japan Broadcasting Corporation (NHK), tehnologia va asigura televizoarelor o rezolutie de 16 ori mai mare decat cele HD ( 7,680 x 4,320 pixeli in comparatie cu 1,920 x 1,080 pixeli, standardul actual pentru full HD).

Daca standardul Super Hi-Vision nu e de ajuns, ar trebui sa va ganditi deja la cum veti aranja mobila in casa pentru ca televizoarele viitorului vor fi subtiri ca o foaie de hartie si vor fi produse in orice dimensiuni. Practic, televizoarele viitorului vor putea fi lipite pe perete, ca un poster sau ca o carpeta, dupa preferintele fiecaruia.

Frederic Rose, CEO la Tehnicolor, a declarat, pentru Reuters, ca, în urmatorii cinci ani, în sufrageriile noastre vor exista televizoare mari cat un perete, o telecomanda si un set-top box care va permite accesul la Internet

 Televizorul ne va “simti” asteptarile

Indiferent de forma si imagine, televizorul viitorului va fi unul inteligent. Ii vom putea comanda schimbarea programelor din voce sau printr-un simplu gest, telecomanda urmand sa devina un obiect de «colectie»

Toate facilitatile televizorului, de la TV, la jocuri, telefonie, surfing si shopping pe internet vor fi accesate vocal, touchscreen sau prin gesturi. Mai mult chiar, in viitor televizorul va putea anticipa ce program vrei sa urmaresti in functie de starea ta de spirit.

In plus, noua tehnologie va permite telespectatorilor sa atinga si sa simta imaginile care „ies” din ecranele televizoarelor.

Cititi mai multe amanunte intr-un material GadgetReport.ro.