Masina zburatoare devine realitate! Airbus dezvoltă Project Vahana

Data: 17/01/2017 | Autor: .

Masina zburatoare devine realitate! Airbus dezvoltă Project Vahana

Concernul Airbus va anunţa, pînă la sfârşitul acestui an, prototipul unei masini zburatoare, automobil gândit să poată fi pilotat de orice şofer, cu minime cunoştinţe de zbor. Anunţul privind masina zburatoare a fost făcut de CEO-ul companiei, Tom Enders, relatează GadgetReport.ro

Airbus, cel mai mare producător de elicoptere din lume, a lansat, anul trecut, o divizie specială, Urban Air Mobility, a cărei misiune o reprezintă dezvoltarea unui vehicul aerian care să poată transporta mai multe persoane în zonele urbane.

Prototipul Airbus, cunoscut sub numele de Project Vahana, ar urma să intre în producţia de serie până în 2021.

Aibus vrea ca, în viitor, să putem comanda o cursă cu maşina zburatoare, precum un taxi, cu o aplicaţie de telefon.

„Acum 100 de ani, transportul urban a ajuns în subteran. A sosit momentul şi avem deja tehnologia pentru a duce transportul public în aer”, a declarat Tom Enders, luni, în cadrul conferinţei DLD digital tech, organizată în Munchen-Germania.

“Ne aflăm în prezent în faza experimentală şi lucrăm foarte serios la dezvoltarea unui vehicul care transportă în aer mai întâi o singură persoană”, a mai sps acesta, citat de Techcrunch.com

Oficialul Airbus afirmă că tehnologia folosită este una ecologică, menită să reducă poluarea din marile oraşe.

AeroMobil are deja un prototip de masina zburatoare

Airbus nu este singura companie care visează la o masina zburatoare. Compania slovacă AeroMobil, de exemplu, a anunţat că va lansa pe piaţă, în acest an, un astfel de prototip.

Stefan Vadócz, purtătorul de cuvânt al AeroMobil, a declarat că AeroMobil 3.0 se transformă în câteva secunde din maşină în avion, utilizând infrastructura deja existentă pentru maşini şi avioane.  Modelul este alimentat cu gaz şi are aripi care se pliază.
Maşina zburătoare are două locuri, o autonomie de zbor de 700 km şi o viteză maximă de 160 km/h.

AeroMobil a dat publicităţii un clip video în care prezintă maşina zburătoare. Vedem Aeromobil 3.0 cum pleacă dintr-un hangar, pe autostradă, iar apoi ajunge la o pistă de aterizare unde îşi deschide aripile şi zboară la fel ca oricare avion.

AeroMobil nu a anunţat preţul maşinii zburătoare, însă acesta ar urma să fie de ordinul sutelor de mii de euro. Mai multe detalii aflaţi de pe site-ul oficial.

Proiectul Terrafugia

GadgetReport.ro vă prezenta, anterior,  proiectul Terrafugia, lansat de americani. Testat în laboratoarele de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), masina zburatoare Terrafugia TF-X va avea o autonomie de zbor de 805 km şi o viteză maximă de 322 km/h. Maşina este gândită pentru patru persoane şi va fi dotată cu un motor de 300 CP.

Potrivit Terrafugia, noua masina zburatoare se află în stadiul de dezvoltare, iar trecerea la producţia de serie va avea loc într-un orizont de 8-12 ani.