Mașinile cu aspirații de Formula 1. Un top inedit în care Mercedes este în prim-plan

Mercedes, McLaren si producători mai puțini cunoscuți precum Apex și Aspark au lansat, în ultima perioadă, o serie de prototipuri care fac furori în lumea auto. Mașini electrice, bolizi cu aspirații de Formula 1, modele care se conduc singure și cu un design futurist, GadgetReport.ro le-a adunat pe cele mai spectaculoase într-un top cu adevărat inedit.

 

APEX AP-O

Producătorul britanic de vehicule sportive Apex Motors a găsit cel mai prost moment să lanseze conceptul Apex AP-O, un bolid sport electric care contrastează puternic cu situația din economia mondială. Pentru cei care au însă dare de mână, mașina este un adevărat best-deal, având performanțe de Formula 1 și un preț de ,,numai’’ 185.000 de dolari,

Caroseria din carbon și șasiul cu materiale de la navele spațiale oferă noului Apex AP-0 un aspect spectaculos și o greutate surprinzător de mică, de numai 1200 de kilograme, în ciuda faptului că transportă destul de multe baterii de litiu.

Apex AP-0 este propulsat de o baterie de 90 kWh, suficientă pentru o autonomie de până la 515 km în ciclul WLTP. Acumulatorii se află sub podea, contribuind la menținerea greutății scăzute și plane pentru o manevrabilitate superioară.

Motorul lui Apex AP-o oferă 650 de cai-putere (485-kW), astfel că puteți accelera de la 0 la 100 km / h în doar 2,3 secunde și puteți atinge o viteză maximă de 306 km / h.

Mercedes Vision AVTR

Mercedes a lansat conceputul unei mașini electrice cu adevărat ieșite din comun. Mercedes Vision AVTR are un look spectaculos, inspirat din povestea Avatar, blockbuster-ul lui James Cameron

Mercedes-Benz prezintă conceptul Vision AVTR (Advanced Vehicle Transformation) drept un organism care se poate conecta cu utilizatorii săi,  inspirat din lumea celebrului film Avatar.

Cu o formă futuristică, ieșită din comun, Mercedes Vision AVTR se remarcă, printre altele, prin cele 33 de flapsuri mobile amplasate în partea din spate.

Inginerii de la Mercedes afirmă că acestea participă activ la forma aerodinamică a mașinii, influențând modul în care aerul curge peste caroserie.

Cum Mercedes Vision AVTR este o mașină autonomă, fără șofer, la interior nu există un volan, iar sistemul de infotainment folosește holograme.

Elementul de control multifuncțional din consola centrală permite șoferului să controleze intuitiv vehiculul prin simpla plasare a mâinii – atâta timp cât nu dorește să circule autonom.

Mercedes Vision AVTR este propulsat două motoare electrice care oferă o putere totală de 476 CP, alimentate de un acumulator de 110 kWh, care folosește o tehnologie specială, bazată pe materiale reciclabile– celule organice pe bază de grafen, complet lipsite de metale rare. Materialele bateriei se pot transforma în compost și complet reciclabile. În acest fel, electromobilitatea devine independentă de resursele fosile.

Modelul are o autonomie de 700 km.

 

McLaren Speedtail

McLaren a anunțat lansarea noului model Hyper-GT,  McLaren Speedtail, mașină care va atinge viteza maximă de 402 km/oră și care va concura cu Bugatti Veyron, bolid care atinge ,,numai’’ 391 km/oră. Succesorul lui McLaren F1 va accelera de la 0-300 km/oră în numai 12,8 secunde, fiind cu patru secunde mai rapid decât McLaren P1

Construit din fibră de carbon, noul model McLaren Speedtail cântărește 1430 kg și este propulsat de un motor twin-turbo cu aspirații de Formula 1 care, împreună cu un propulsor electric, asigură 1036 CP.

McLaren Speedtail va avea mai puțini cai decât Bugatti Chiron (1500 CP) sau Koenigsegg Agera (1360 CP), însă va accelera de la 0-300 km/oră în numai 12,8 secunde, fiind cu patru secunde mai rapid decât McLaren P1.

Aspark Owl

După debutul de la Frankfurt Motor Show din 2017, prototipul Aspark Owl revine din nou în atenție după ce a reușit să doboare un record istoric. Modelul electric a atins, pe un circuit, 100 km/h în 1,89 secunde, devenind, astfel, cea mai rapidă mașină de serie din lume.

Mașina a atins recordul de viteză grație celor patru motoare electrice, care furnizează numai puțin de 1985 de cai putere și 2,000 Nm. Motorul este limitat electronic să ofere o viteză maximă de 400 km/oră.

Odată cu recordul istoric doborât la Dubai Motor Show 2019, Aspark Owl a intrat oficial în producție, la un preț de 3,1 milioane de dolari.

Pentru a susține cele patru motoare, Aspark Owl include o baterie de 64-kWh lithiu-ion, integrată în structura de carbon a caroseriei și care asigură o autonomie de 450 km. Acumulatorul se încarcă la nivel maxim în numai 80 de minute, cu ajutorul unui charger de 44 kW.

Mercedes Vision EQ Silver Arrow

Concernul Daimler a prezentat la expoziția Monterey Car Week din SUA conceptul unui automobil electric cu adevărat ieșit din comun. Mercedes Vision EQ Silver Arrow este inspirat din legendarul model Silver Arrow care acum 80 de ani făcea furori pe circuitele Grand Prix

Modelul original Mercedes Benz Silver Arrow era considerat, în 1937, drept o mașină desprinsă parcă din altă lume. Dincolo de forma spectaculoasă și carcasa super-ușoară, bolidul era propulsat de un motor W125 de 595 CP (444 Kw), care îl făcea imbatabil pe circuitele Grand Prix.

Înlocuit în 1938 de modelul W154, acesta dezvolta peste 736 CP și reușea un record de viteză pe drumurile publice cu adevărat incredibil, de 432,7 km/oră. Până anul trecut, în noiembrie, recordul a fost de neegalat.

Noul concept Mercedes Vision EQ Silver Arrow, prezentat de Daimler la Monterey Car Week, păstrează ADN-ul legendarului model din trecut, însă îi aduce un plus semnificativ, dat de tehnologia de ultimă generație.

Noul bolid prototip are un profil de 5,3 metri, realizat din aluminiu și fibră de carbon, și este propulsat de un motor electric de 550 kW (750 CP), cu un cuplu instantaneu, care îi asigură un demaraj de la 0-100 km/oră în numai 3,2 secunde.

Mercedes Vision EQ Silver Arrow este încălțat cu jenți 255/25 R24 pe față și 305/25 R 26 pe spate, fapt care îi subliniază profilul sportiv ieșit din comun.

Modelul este capabil să ruleze până la 400 km, grație bateriei de 80 kWh.

Mercedes AMG Project One

Mercedes a lansat oficial hypercar-ul Mercedes AMG Project One, mașina de serie cu motor de Formula 1 şi care are peste 1.000 de cai putere. Modelul ar urma să fie lansat într-o serie exclusivă de numai 275 de unități la un preţ pe măsură, de 2,7 milioane de dolari

Mercedes AMG Project One, cunoscut şi sub numele de Mercedes AMG R50, foloseşte tehnologiile din Formula 1 pentru a aduce pe străzi o maşină cu performanţe cu adevărat incredibile.

Bolidul, ce cântăreşte 1300 de kilograme, are un motor pe benzină de 1.6 litri V6, care produce 748 cai putere, in timp ce motoarele electrice prezente in număr de patru furnizează alti 408 CP. Unitatea V6 turbo ascunsa sub capota se va tura până la 11.000 rpm.

Motorul Mercedes AMG Project One este susţinut de un sistem ERS de recuperare a energiei, acelaşi cu care Mercedes-AMG Petronas a câştigat trei titluri la constructori și trei trofee la piloți începând din 2014.

Având în vedere puterea motorului, hypercarul oferă tracțiune integrală şi o cutie de viteză AMG-Speedshift cu 8 rapoarte. “Creăm un punct de reper pentru plăcerea de a conduce”, a afirmat Mercedes Benz, într-un comunicat de presă.

Mercedes AMG Project One accelerează de la 0 la 100 de km/oră în mai puţin de 4 secunde, iar viteza maximă este limitată, electronic, la 250 km/oră.