Misiune spațială. NASA vrea să construiască un telescop pe Lună

Data: 15/04/2020 | Autor: .

Misiune spațială. NASA vrea să construiască un telescop pe Lună

NASA explorează potențialul de a construi un telescop radio uriaș pe partea întunecată a Lunii, într-un crater. Reflectorul telescopului LCRT ar urma să fie alcătuit dintr-o plasă de sârmă cu diametrul de 1 km, construită de o serie de roboți, relatează GadgetReport.ro

Telescopul LCRT a fost finanțat în cadrul programului NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC), care finanțează proiecte inovatoare care ar putea într-o bună zi să revoluționeze misiunile științifice și de explorare a spațiului.

Potrivit proiectului, telescopul ar urma să fie amplasat în centrul unui crater cu diametrul de 3-5 km (1,8-3,1 mile) , situat pe partea îndepărtată a Lunii. Acesta va fi construit cu ajutorul unor roboți specializați, cu brațe mecanizate și controlate de pe Pământ.

Telescopul este gândit să capteze mult mai eficient semnalele din spațiu. Observatoarele aflate pe pământ au făcut pași importanți în ultimii ani în captarea amprentei radio a cosmosului, însă misiunea acestora este afectată în mod constant de interferențele radio provenite din surse pământene, tehnologice etc.

Chiar și dacă are limina aceste interferențe, un telescop pământesc ar fi imposibil să capteze o bandă largă de unde radio, așa cum o va face telescopul de pe Lună, pentru că lungimile de undă mai mari de 10 m (frecvențe sub 30 MHz) sunt reflectate de puternica ionosferă a planetei noastre.

Dacă proiectul va fi pus în practică, acesta ar fi cel mai mare telescop radio cu deschidere completă din Sistemul Solar. Reflectorul său de 1 km ar fi de două ori mai mare decât observatorul FAST terestru din China , care are un reflector care se întinde pe 500 m. Acesta este cel mai mare telescop radio existent pe Pământ.