Misterul Regelui Richard al III-lea. Un caz de crimă ieșit din comun

Data: 17/10/2021 | Autor: .

Misterul Regelui Richard al III-lea. Un caz de crimă ieșit din comun

Cercetătorii de la Universitatea Huddersfield afirmă că au elucidat unul dintre marile mistere ale istoriei Marii Britanii. Richard al III-lea și-a ucis cu sînge rece cei doi nepoți, pentru a ajunge pe tron?

Richard al III-lea a fost încoronat rege al Angliei în 1483, acesta fiind aproape imediat suspectat că a câștigat tronul prin asasinarea cu sânge rece a celor doi nepoți ai săi: Edward al V-lea, în vârstă de 12 ani, și Richard, ducele de York, în vârstă de 9 ani.

După moartea fratelui său, Richard i-a închis pe tineri în Turnul Londrei iar aceștia „nu au mai fost văzuți niciodată în viață”.

Tim Thornton, profesor de istorie de la Universitatea Huddersfield, afirmă că a descoperit noi indicii care arată că regele ar fi vinovat pentru crima de acum 500 de ani.

Uciderea fiilor lui Eduard al IV-lea

Potrivit Live Science,  Thornton a descoperit că Miles Forest, unul dintre asasinii plătiți de un membru al cercului interior al regelui Richard, a avut doi fii care făceau parte din curtea lui Henric al VIII-lea exact în perioada în care Morus a început să scrie biografia regelui Richard: „Morus a avut acces direct la fiii unui bărbat care se afla în Turn cu prinții în 1483 (n.r. în noaptea asasinării) și despre care Morus spune că a fost criminalul șef”.

„Aceste dovezi sugerează puternic că Edward și Miles (cei doi asasini numiți de Morus) au fost sursa informațiilor cu privire la crime…Departe de a fi doar propagandă sau o încropire mult mai târzie a unor povești anterioare vagi, relatarea lui Morus s-ar fi putut baza așadar pe accesul imediat la membrii familiei unuia dintre presupușii criminali”, mai notează Thornton în studiul său.

,,Una dintre cele mai convingătoare lucrări care argumentează culpabilitatea regelui este „Istoria regelui Richard al III-lea” scrisă de Sir Thomas Morus (da, ăla din The Tudors) care a devenit rapid versiunea predominantă privind evenimentele și a inspirat chiar și piesa de teatru în care William Shakespeare l-a prezentat pe Richard al III-lea drept un tiran tânăr și sângeros”, a declarat profesorul.

Deși oferă „o narațiune coerentă și detaliată a crimelor, a persoanelor implicate și a ordinelor date”, potrivit lui Thornton, alți istorici au respins relatarea lui Morus considerând cartea acestuia mai degrabă un atac general asupra tiraniei regale decât împotriva regelui, mai ales că viitorul Lord Cancelar al Regatului Unit avea doar 7 ani în momentul morții lui Richard al III-lea și nu a dezvăluit niciodată cine i-a relatat detaliile crimei.

Cum a murit Richard al III-lea

King Richard III.jpg

Suveranul englez a murit la vârsta de 32 de ani, în bătălia de la Bosworth din 22 august 1485, după o scurtă domnie de doi ani. Dinastia Tudorilor care i-a urmat la tron l-a prezentat ca pe un tiran sângeros, iar această reputaţie sumbră a fost imortalizată şi de dramaturgul William Shakespeare.

În piesa de teatru „Richard al III-lea” (scrisă în 1592), suveranul, încolţit pe câmpul de luptă, strigă: „Un cal! Regatul meu pentru un cal!” – o replică devenită ulterior celebră.

Rănile suferite de fostul suveran englez în zona capului contrazic legendele din epocă, potrivit cărora Richard al III-lea, încolţit într-o mlaştină, şi-ar fi abandonat calul înainte de a fi ucis de inamicii lui, potrivit acestui studiu realizat pe baza analizei amănunţite a scheletului său. Studiul a fost publicat miercuri în revista The Lancet.

Osemintele regelui englez au fost descoperite în oraşul Leicester din centrul Angliei, în septembrie 2012, în timpul lucrărilor de reamenajare a unei parcări municipale.

Analizele ADN – care nu au fost deocamdată publicate – au confirmat că acest schelet curbat, care prezenta urmele unor răni suferite în război, era într-adevăr cel al ultimului rege din dinastia Plantagenet, căzut în luptă nu departe de acolo şi înmormântat într-o ceremonie discretă organizată de călugării franciscani.