Misterul structurilor megalitice din Arabia Saudită. Datează de acum 7000 de ani

Misterul structurilor megalitice din Arabia Saudită. Datează de acum 7000 de ani

Cercetătorii de la Institutul Max Planck din Germania au lansat o nouă teorie privind structurile megalitice descoperite în mai multe regiuni din Arabia Saudită, printre care şi pe versantul unui vulcan. Datarea cu carbon a arătat că acestea au fost construite în jurul anului 7000 î.Hr.

Conform unui articol publicat de o echipă de arheologi în revista The Holocene, citat de Live Science, oameni de ştiinţă atrag atenţia că cele câteva sute de structuri masive din piatră, ce pot fi mai mari decât un teren de fotbal, ar putea fi unele dintre cele mai vechi monumente megalitice din lume.

Structurile sunt formate din ziduri de piatră puţin înalte care par, privite de deasupra, un fel de porţi (de unde şi numele lor anterior). Aceste structuri au dimensiuni diferite, de la 15 metri lungime până la cele cu adevărat mari care pot ajunge la 616 metri lungime.

Atunci când au fost construite, multe dintre mustatile aveau o platformă de unul dintre capetele “dreptunghiului”, conform concluziilor arheologilor care au analizat aceste structuri. Pe platforma uneia dintre mustatile, arheologii au descoperit o pictură pe piatră reprezentând figuri geometrice, un tip artă unic în lume.

Coordonatorul noului studiu, Huw Groucutt, de la Institutul Max Planck din Germania, afirmă că aceste misterioase structuri – ce erau denumite “porţi” dar acum sunt numite “mustatile” (cuvântul arabic pentru dreptunghi) – sugerează că erau folosite pentru ritualuri.

“Este posibil ca aceste structuri să fi fost spectaculoase din punct de vedere vizual, şi probabil că erau bogat pictate şi decorate”, a spus acesta.

Misterul orașului scufundat din Yonaguni. E mai vechi decât piramidele din Egipt

“Fenomenul mustatile reprezintă o evoluţie remarcabilă a arhitecturii monumentale, pentru că sute de astfel de structuri au fost construite în nord-vestul Arabiei. Acestea (…) reprezintă unele dintre cele mai timpurii structuri arhitectonice monumentale din piatră din întreaga lume”, conform articolului.

Cercetătorii afirmă că în zona verstigiilor au fost găsite foarte puține artefacte, fapt care arată că acestea nu erau folosite decât în anumite perioade a anului, în cadrul unor ritualuri a căror desfășurare și motivație rămâne încă un mister.

O megastructură misterioasă, descoperită lângă Stonehenge

CONSTRUITE ÎNAINTE DE DEȘERTIFICARE

Potrivit cercetătorilor, structurile megalitice au fost construite înainte ca zona respectivă să fie afectată de fenomenul de deșertificare și de erupțiile vulcanice.

Acum 7000 de ani, se speculează că clima Arabiei Saudite era mai umedă decât în prezent.

“Între 10.000 şi 6.000 de ani în urmă, Peninsula Arabia trecea prin cea mai recentă dintre perioadele în care a fost verde, fiind o câmpie pe care oamenii practicau păstoritul”, conform cercetătorilor.

Ei cred că mustatilele ar putea reprezenta o manifestare a sentimentului de teritorialitate care s-a dezvoltat la oameni din cauza unor factori precum competiţia pentru păşuni sau pentru terenuri de vânătoare în mediul impredictibil al Arabiei.

Orașul subteran al lui Zamolxe. Au avut dacii tuneluri sub Munții Bucegi?